Londonski sud odlučio: Asanž ostaje u zatvoru

Objavljeno: 25.03.2020, 16:27h

Londonski sud je odbio zahtjev advokata osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za njegovo privremeno oslobađanje zbog virusa korona.

“Ranije ponašanje gospodina Asanža je pokazalo na šta je sve spreman da bi izbjegao izručenje. Ako ga sada oslobodimo, neće se vratiti na saslušanja povodom ekstradicije“, obrazložila je presudu sudija Vanesa Barajtser, prenosi Sputnjik.

Na saslušanju je predstavnik Asanžove odbrane Edvard Ficdžerald izjavio da ako Asanž ostane u zatvoru Belmarš prijeti mu povećana opasnost od zaraze virusom korona, s obzirom na bolest pluća, a njegovi advokati neće moći da rade s njim na slučaju ukoliko u zatvoru bude uveden karantin.

Ranije su Asanžovi advokati predali molbu za njegovo privremeno puštanje iz zatvora uz kauciju.

Džulijan Asanž optužen je za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtjev SAD. Sud u Londonu je proglasio njega krivim za kršenje uslova kaucije i osudio na 11 mjeseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. marta.

Američke vlasti su krajem maja lanjske godine saopštile da su Asanža optužile po 17 osnova za kršenja zakona o špijunaži i otkrivanje tajnih informacija. On je ranije optuživan za zavjeru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja SAD, Asanžu prijeti kazna od 175 godina zatvora.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply