Парада аморала: Помамно безакоње РТЦГ

by | mar 25, 2020 | Blog | 0 comments

РТЦГ се претворила у ововремену испоставу ружне медијске прошлости Европе, оне гебелсовског типа из времена Трећег Рајха. Постала је скандалозни антисервис грађана, који живи изван времена и простора у којем физички обитава.

Кроз мрачне ходнике ове ужасне медијске куће, а част изузецима којих заиста има, данас дефилују шовинистички гмази, од којих поједини новинари и гости, када се помаме, највише сличе солидној медијској реинкаранцији црногорске варијанте Хитлера и тада утицајне Еве Браун.

Мада, све то има и у једном паковању, што свједочи понашање познатог острашћеног новинарског брачног пара, који се театрално шепури парадирајући тим просторима.

Дакако, постоји и хронологија израстања “Јавног сервиса свих грађана” у медијско страшило, од којег континуирано воња безакоње, искључивост и помама шовинизма.

Чистка руководства РТЦГ, иницијатор Мима Драшковић

С причом почињемо од  07.06.2018., датума када је смијењена директорица РТЦГ Андријана Кадија.

Тада је портал “Aнтена М” дао следећу информацију: “Савјет РТЦГ разријешио је на данашњој сједници Савјета директорицу Јавног сервиса Андријану Кадију, а за в.д директора изабран је Божидар Шундић. Кадија је смијењена са шест гласова за и два против, са исто толико је изабран Шундић. Шундића је предложио Мимо Драшковић, а његов противкандидат био је Мирко Бошковић. Њега је предложио Милан Радовић.” (1)

Пoртал подгоричког дневника “Вијести” је прецизирао ко су учесници тога пуча, обавијестивши јавност сљедеће: “За њено разјешење гласали су Мимо Драшковић, Слободан Пајовић, Игор Томић, Драгана Трипковић, Иван Јоветић и Горан Секуловић. Против су били Милан Радовић и Перко Вукотић. Иницијативу за разрјешење Кадије поднио је члан Савјета РТЦГ Мимо Драшковић. Члан Савјета Милан Радовић казао је на сједници тог тијела да ће гласати против разрјешења Кадије.” (2)

Дакле, треба запамтити имена ових нечасних људи, који су иницирали и гласали за ту смјену, јер је огавно блаћење Андријане Кадије и неоснованост њене смјене потом доказана пред црногорским судовима.

Кључни руководилац тога пуча је био опскурни др Мимо Драшковић, који је тада цинично тражио од Андријане Кадије да се извини, процијењујући да се она у хајци “непримјерено понашала”, рекавши: “Увијек сам генералну директорицу посматрао као даму, а сматрам да оно што је урадила прошлог пута није било у том маниру”.

Послије свега, испало је сасвим обрнуто, да је Андријана Кадија баш била дама која брани своју част и углед, што је и одбранила, а да је др Мимо Драшковић био све осим џентлмена, јер је испало да је нечасност била пратилац његове јадне судбине на РТЦГ.

Смјењујете ме јер сам неподобна, немам леђа имам кичму!

Након пуча, Андријана Кадија је нагласила да је смијењена јер је “неподобна”, поручивши сљедеће: “Нијесам никога питала за кога је. Држала сам дистанцу од власти и опозиције. РТЦГ никада није била независнија. Не смјењујете ме што сам лошије радила од претходника већ што сам неподобна”, а потом додала: “Немам леђа, али имам кичму, и нећу дати никоме да је сломи. Како сам радила, тако ми Бог вратио”. (2)

На рогобатне оптужбе из Савјета РТЦГ да је “непоштена и корумпирана”, Кадија је рекла: “Свјесна сам да се данас не могу одбранити од унапријед донесене одлуке. Није ми стало до фотеље, јер да јесте, знала бих да је сачувам. Нијесам лопов, нијесам непоштена, нијесам манипулант и нијесам ништа украла. Сматрам да ћете ме незаконито смијенити али сам захвална на томе јер не бисмо могли сарађивати у оваквој атмосфери”. (2)

Божидар Шундић је тада дошао на чело РТЦГ и одмах покренуо хајку с циљем смјене директора ТВЦГ Владана Мићуновића.

Успио је, Мићуновић је смијењен 20.06.2018. а на његово мјесто је дошао Славко Ђурђић.

Тужни крај ове оркестиране и подмукле харанге, која је врвила подвалама и неоснованим оптужбама,  се догодио пред црногорским судовима.

Подгорички Виши суд је 07.03.2019 потврдио да је Владан Мићуновић незаконито смијењен, а Врховни суд Црне Горе је 24.12.2019. потврдио да је Андријана Кадија такође незаконито смијењена.

Послије страшног и унижавајућег пораза пред судовима, пучисти су реаговали неадекватно.

Умјесто да се повуку подвијeног репа, врате нечасно смијењене директоре на дужност а потом поднесу оставке-од њих није било гласа, нити извињења, нити било какве људске реакције.

ТВЦГ су примјер тоталитарне чистке и ругање праву 

Владан Мићуновић је, послије одлуке подгоричког Вишег суда да је незаконито смијењен, рекао следеће: “Одлука о мојој смјени, као и одлуке о смјенама генералне директорке Андријане Кадије, чланова Савјета Николе Вукчевића и Горана Ђуровића, “неподобних” уредника и новинара ТВЦГ су примјер тоталитарне чистке и ругање праву, професији и самом здравом разуму”. (3)

Андријана Кадија je, послије одлуке Врховног суда Црне Горе да је незаконито смијењена, изјавила следеће: „Ова пресуда је потврда да сам говорила истину онога дана кад су ме смјењивали, а и прије тога да нијесам лопов, да нијесам корумпирана и да нијесам нанијела штету РТЦГ-у.”  (4)

Потом је објаснила суштину бруталну чистке, рекавши: “Ово је папир који потврђује да је брутална чистка почевши са члановима Савјета, а завршивши се смјеном директора и уредништва била добро осмишљена и реализована акција само зато што је Јавни сервис наговијестио да може бити прави, свој, да није слуга ни навијач ни власти, ни опозиције, ни владиног, ни невладиног сектора, ни било којег центра моћи.” (4)

На крају се осврнула и на крајње монструозне оптужбе од стране подлих пучиста, рекавши: “Када вас неко најсочније попљује уз оптужбе да сте опозиција држави, неморални, непрофесионални, корумпирани, провуку вас кроз блато и угазе-овакву пресуду доживите као извињење, али благо. Укратко, нијесте криви али је тако морало бити“, и додала да „живимо у времену лажи, превара и подметања зарад његовог величанства интереса“. (4)

Кадија и Мићуновић су у тих неколико осврта све рекли, тако темељно да се ту ништа не може додати.

Антихерој Мимо Драшковић, чак двоструки пучиста

Ово монструозно свргавање директора РТЦГ, а потом и прогањање “неподобних” уредника и новинара те куће је припремано много раније и отпочело незаконитим пучем у Савјету РТЦГ који се десио 20.03.2018. године

Та тема ће бити посебно обрађена, али се морамо подсјетити да су медији тада пренијели следеће: “Владимир Павићевић је смијењен је са функције предсједника Савјета Радио-телевизије (РТЦГ). На ту дужност је изабран Иван Јоветић, нови члан Савјета. Разрјешење је иницирао члан Савјета РТЦГ Мимо Драшковић, а предлог су подржали Игор Томић и три нова члана Савјета – Иван Јоветић, Горан Секуловић и Слободан Пајовић. Смјену Павићевића подржало је шест чланова Савјета РТЦГ, док су три била против.” (5)

Што се тиче тројице нових чланова, ти пучисти су дошли у Савјет када су “два члана Савјета смијењена по крајње контроверзној процедури (Горан Ђуровић и Никола Вукчевић), а Иван Митровић поднио оставку након што је утврђено да се налази у конфликту интереса.” (5)

А што је интересантно, тројица острашћених џунглаша: Иван Јоветић, Горан Секуловић и Слободан Пајовић су прогурани у Савјет противзаконито јер су, такође, били у конфликту интереса.

Подмуклу и противзакониту активност ове тројице пучиста су потом потврдили црногорски судови.

Ипак, и у овом случају опет видимо да је инцијатор пуча у Савјету РТЦГ био Мимо Драшковић. Од Драшковића се, послије пресуде, није чуло никакво објашњење своје неморалне активности, иако је био иницијатор  два пуча.

“Посмртни говор” аморалној оклепини и карактерном чудовишту

Умјесто тога, Драшковић је само одлучио да не преда кандидатуру за нови сазив Савјета РТЦГ, а на тај гест је реаговао, на чудан начин, опскурни Славко Мандић.

У једном свом тексту на порталу “Скала радија”, Мандић се упитао сљедеће: “Универзитетски професор Мимо Драшковић више неће бити члан Савјета РТЦГ. Па зашто неће више да буде члан Савјета Радио Телевизије Црне Горе човјек који му је дао снажан печат, разгрнуо мрак и упалио свијетло у учмалост и вишеслојну мемлу и буђ?” (6)

Заиста је невјероватно како је Мандић замијенио тезе, иако је јасно да је Драшковић од РТЦГ направио  класичну балканску крчму, у којој је потом угасио свјетло и направио невиђени неред.

Послије таквог увода, Славко Мандић је наставио овако:“ Драшковић је, у то се црногорска јавност увјерила безброј пута, бескомпромисан борац за истину, квалитет и знање и прије свега за Црну Гору коју носи у срцу као слободарску буктињу. Он је човјек чије премисе почивају на моралним вриједностима, људској ријечи и чврстом ставу. Није га поколебала првостепена одлука подгоричког суда донешена у корист бивше генералне директорице Јавног сервиса Андријане Кадије.” (6)

Елем, тешко се можемо отети утиску да ова смјехотресна тирада Славка Мандића сличи припремљеном “говору покојнику”, који је био аморална оклепина и карактерно чудовиште, али ипак, реда ради, морало се “о покојнику” рећи “све најљепше”!

Пучисти као моралне ништице и неопјеване битанге

Славкове небулозне хвалоспоје о “срцу” и “буктињи”, као и “моралним вриједностима” Драшковића, најбоље демантују већ споменуте оцјене Андријане Кадије.

А она је рекла да су је такви “најсочније попљували, уз оптужбе да је опозиција држави, неморална, непрофесионална, корумпирана, с провлачењем кроз блато”. (4)

Или Владан Мићуновић, који је навео да је дјеловање таквих било “примјер тоталитарне чистке, ругање праву, професији и самом здравом разуму”. (3)

Шта закључити о пучистима, послије свега, осим да се ради о моралним ништицама и неопјеваним битангама које немају савјести и образа.

Зато и не чуди да послије судске пресуде, која доказује њихов погани и субверезивни рад у Јавном сервису, нико од њих није одлучио да се извини Павићевићу, Кадији и Мићуновићу, као и прогањаним уредницима и новинарима.

То нису урадили нити директори РТЦГ и ТВЦГ, нити уредници који су на нова мјеста дошли послије пуча.

Додуше, постојао је један несувисли осврт генералног директора РТЦГ Божидара Шундића, мада би било боље да ништа није рекао. .

Наиме, Шундић је за “Побједу” изјавио да су чланови Савјета заштићени “као бијели медвједи”, објаснивши:

“Савјет РТЦГ мора одговарати за свој рад, јер пракса је показала да су незаконитим смјенама генералних директора оштетили Јавни сервис за велика материјална средства. Члан Савјета тренутно је заштићен као бијели медвјед, ради што хоће и кажњава како хоће. Уносе хаос разним смјенама и никоме не одговорају. То се мора мијењати” (7)

Члан Савјета РТЦГ Милан Радовић jе реаговао на те ставове знаковитим писмом Шундићу, а медији су пренијели следећи сегмент: “Радовић наводи да је Шундић сада на позицији генералног директора, захваљујући одлукама претходних Савјета, сматрајући да би први човјек РТЦГ требало да поднесе оставку и ослободи мјесто да се врате његови претходници.” (8)

Нема оставки, нема повлачења, нема морала

Милан Радовић, који са Бојаном Јокић има критички осврт на стање у РТЦГ, је тада био у праву.

И тако, умјесто да су Божидар Шундић и Славко Ђурђић осудили два пуча и пучисте, потом поднијели оставке на мјеста која незаконито покривају, те поздравили повратак на пређашња мјеста Кадије и Драшковића,  они се понашају неадекватно.

Милан Радовић се у писму Шундићу није зауставио на томе, већ су медији су пренијели да је “затражио и копију свих фактура исплаћених за емисију “Жива истина”, списак запослених и хонорарно ангажованих од када је Шундић ступио на дужност генералног директора, колико људи не долази на посао и шта је предузето по том питању, те гледаност свих емисија у приме тиме сваке емисије на неђељном нивоу, не кумулативно.” (8)

Из овога осврта можемо видјети нетранспарентност и неодговорност садашњег руководства РТЦГ, при чему је то Радовић јасно дао по пунктовима.

Радовић је тада уочио непрозрачност хонорара скандалозног новинара Дарка Шуковића, а прије неки дан је члан Савјета Бојана Јокић обратила пажњу на непрофесионални рад и острашћеност дотичног Шуковића.

Истакавши да Шуковић “вријеђа грађане Црне Горе на Јавном сервису, сакривен иза застава и државних симбола”, Бојана Јокић је у отвореном писму Шуковићу рекла сљедеће:

”Подсјетићу ћу Вас  да сте дио грађана Црне Горе назвали психопатама и полусвијетом 13. марта ове године уживо у Вашој ауторској емисији „Жива Истина“, коју емитује Јавни сервис…

Ви као такви, нама Црногорцима нарушавате углед, утичете на то да нас перципирају кроз Вас, да нама спочитавају да смо фашисти, да нас вријеђају као што и Ви вријеђате њих!” (9)

Наставак накарадне политике, хајке се настављају

Што се тиче осталих чланова новог сазива Савјета РТЦГ, мимо Радовића и Јокићеве, стиче се утисак да су они на линији накарадних претходника, пучиста, те да уопште нису достојни да се налазе на својим местима.

Они се чак нису огласили поводом хајки и прогона које сада иницира новинарка РТЦГ Тања Шуковић.

Да напоменемо, Тања Шуковић је ауторка накарадне емисије о митрополиту Амфилохију, која је заталасала јавност јер је урађена скандалозно непрофесионално, гдје је реалне говоре стављала у погрешне и кварне контексте.

Посебна прича су сугестивни титлови који су објављивани у тој емисији.

Они ће једног дана бити елитни експонати у просторима РТЦГ, као примјери неонацистичке антиправославне харанге непатворене домаће медијске нечисти.  (10)

Због те емисије, која је имала примјесе неосатанизма, Шуковићка је пријавила новинаре Невенку Бошковић Ћировић и Зорана Лековића, који су позвани на дисиплинску одговорност због одмјеране критике тога скандалозног штива.

Како је новинарка Шуковић замијенила тезе, ево прилике да реагује Савјет РТЦГ новог сазива, те да се бар негдје прекину перверзне баханалије те медијске куће.

Уједно, прије ће бити да је крајње вријеме да Савјет “на тапет” стави непрофесионализам двоје неадекватних Шуковића, који су постали врх застиђа новинарске професије.

Референце:

(1)    (Смијењена Андријана Кадија, в.д директора Божидар Шундић, портал Антена М.  07.06.2018.)

(2)    (Савјет смијенио Кадију, Шундић ВД генералног директора РТЦГ,  Иван Чађеновић, портал Вијести, 07. 06. 2018.)

(3)    (Виши суд: Мићуновић незаконито смијењен са мјеста директора ТВЦГ, портал ПЦНЕН 07.03.2019.)

(4)    (Врховни суд: Кадија незаконито смијењена Тина Поповић, портал Вијести,  24. 12. 2019.)

(5)    (Смијењен предсједник Савјета РТЦГ, портал ПЦНЕН, 20.03.2018.)

(6)    (Зашто Мимо Драшковић више није хтио у Савјет РТ ЦГ?, Славко Мандић, портал Скала радио, 03.06.2019.)

(7)    (Цијену независности Савјета плаћају грађани, портал РТЦГ,  извор: Побједа, 17. 11. 2019.)

(8)    (Чланови Савјета нијесу заштићени као бијели медвједи, портал РТЦГ,  извор: Побједа,  18. 11. 2019.)

(9)    (Јокић: Шуковић вријеђа грађане Црне Горе на Јавном сервису, сакривен иза застава и државних симбола, портал ИН4С, 17.03.2020.)

(10) (Гебелсовска стркотина Трећег Рајха звана РТЦГ, Војин Грубач, портал ИН4С, 04.03.2020.)

0 Comments

Submit a Comment