Fer je da teret podjednako nose svi

Objavljeno: 20.03.2020, 13:23h

Otvoreno pismo Koalicije za održivi razvoj (KOR) crnogorskom premijeru Dušku Markoviću

U trenutku kada svi moramo misliti jedni na druge, i truditi se da sačuvamo i zdravlje i državu od onoga što ovaj izazov nosi, a podstaknuti porukom premijera Duška Markovića – da sve kompanije  usmjere dio akumuliranog profita za saniranje posljedica krize koju ćemo pretrpjeti, KOR, kao što smo to i do sada činili kroz brojne akcije zaštite crnogorske prirode i borbe za održivi razvoj, i sada želi da pomogne Crnoj Gori i njenim građanima pa shodno tome predlažemo:

– Da se povlašćenim proizvođačima električne energije do kraja 2020. godine obustave sve isplate za održive izvore energije, kako za OIE 1 koji se investitorima dotira iz budžeta tako i za OIE 2 koji se naplaćuje preko računa za električnu energiju, i da se sredstva preusmjere na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 12,02 miliona eura, a kako je za očekivati da ta cifra ove godine bude veća, smatramo da bi sredstva u visini od najmanje milion eura mjesečno, značajno doprinijela borbi protiv efekata korona virusa.

Smatramo i da je fer da teret podjednako nose svi, kako građani koji su zbog ove pošasti ostali bez posla ili bez zarada, privrednici koji su ostali bez prometa pa tako i povlašćeni proizvođači električne energije koji su zarobili i ubili naše rijeke zbog finansijske dobiti.

Ovo teško vrijeme zahtjeva ozbiljne i odgovorne mjere pa se nadamo da ćete naš predlog usvojiti i povlašćene proizvođače izjednačiti sa svim građanima Crne Gore.

Ovo je prvi od velikog broja predloga koje će KOR u narednom period predložiti. Trenutak je da svu shvatimo da samo zajedničkim djelovanjem i davanjem najboljeg od sebe možemo spasiti Crnu Goru.

Mi imamo ideje i želju, a vjerujemo i da će to biti od koristi onima koji u ovom teškom trenutku moraju da brinu o svima nama.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply