‘Da smo htjeli nešto baš tad da kupimo, možda sad ne bi bili ovdje’

Objavljeno: 05.03.2020, 19:53h

Reakcije nakon sinoćnje smrtonosne eksplozije u prometnoj podgoričkoj ulici

Ovakav strah u zivotu osjetila nisam…setam sa cerkom“.

Ovako je sinoć, neposredno nakon eksplozije u podgoričkoj Dalmatinskoj ulici, u kojoj je poginula jedna a povrijeđene dvije osobe, na svome FB prifilu pokomentarisala Irena M, koja je od raznesenog automobila bila udaljena jedva stotinak metara.

Sinoć i danas su se na društvenim mrežama mogli čitati komentari puni ogorčenosti, sarkazma, zabrinutosti…

U Dalmatinskoj ulici, život je danas naizgled tekao normalno.

Studentkinja iz Berana koja trenutno živi u Podgorici sinoć se nalazila u zgradi u čijoj se blizini aktivirala eksplozivna naprava. Na pitanje da li misli da je njena bezbijednost ugrožena, ona kaže da “se ne osjeca bezbjedno uopšte u Crnoj Gori u kojoj svaki dan pucaju bombe, lete hici, omladina koristi drogu i opija se,ali se na to ne obraća pažnja nego je to postala svakodnevnica”.

Rekla nam je da je u trenutku eksplozije bila jako preplašena, budući da joj drugarica živi u blizini, a da joj je momak bio u toj ulici na treningu.

 “Roditelji više ne smiju dijete pustiti da ode samo do prodavnice, a ne šta drugo, jer vidimo šta se radi oko nas;  država i nadležni organi umjesto da se bave takvim slučajevima i stopom kriminaliteta oni se bave nekim drugim bezazlenim stvarima”, kaže dvadesetogodišnjakinja studentkinja.

Razgovarali smo i sa prolaznicima ispred tržnog centra ‘Bazar’ u Dalmatinskoj ulici.

Žena u  tridesetim godinama koja radi u ovom kvartu kaže da “je čitava situacija potresla, ali da misli da njena bezbjednost nije ugrožena ukoliko se kloni sve te priče”.

Muškarac (46 ), koji živi u ulici u kojoj se desila eksplozija, se osjeća jako nezaštićeno.

“Mislim da nismo bezbijedni, čak i ako nemamo nikakve veze sa ovim sumnjivim licima. Oni vode njihov rat i ne obraćaju pažnju na obične ljude, a mi, ako se zadesimo na pogrešnom mjestu u pogrešnom vremenu, možemo čak da nadastradamo a ne samo da se povrijedimo”.

Naš sagovonrik je dodao da “više ne može do prodavnice da se ode a da ne pukne neka bomba ili neko bude ubijen”. Uprkos tome, on poručuje da ne možemo vječno biti u strahu već moramo biti “jači od njih” i preuzeti kontrolu nad svojim životom.

Njegovo mišljenje dijeli grupa srednjoškolaca koja, kako kažu, “često prolazi tuda i trguje u toj pekari i prodavnici”.

“Šokirala nas je činjenica da se to dogodilo oko sedam sati, kad se mi vrtimo tuda. Nije čak ni toliko kasno bilo. Da smo htjeli nešto baš tad da kupimo, možda sad ne bi bili ovdje”, kaže jedan od njih.

“Jesmo uplašeni, baš jesmo, ali toga je uvijek bilo i biće, I, na žalost, moraćemo da se naviknemo i da se sami pazimo, jer nas niko drugi neće paziti”, dodao njegov vršnjak.

Naši sagovornici htjeli su ostati anonimni. Većina njih misli da je najbolje biti po strani i ostati neutralan.

Đorđije Božović, koji je stradao u sinoćnoj eksploziji,  je peta osoba koja je poginula u Crnoj Gori od 1. januara 2020. godine, a da je, prema policijskim izvorima, u vezi sa  kriminalnim klanovima.

Marija PEŠIĆ
Foto: V. Vujisić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register