Korona u zdravstvu

Objavljeno: 03.03.2020, 13:27h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Razboli se dijete. Pođete kod njegovog ljekara da ga pregleda. Utvrdi se da je dijete bolesno i da mu treba njega roditelja, stoga roditelj dobije poštedu od posla (bolovanje).

U našem korona zdravstvu, umjesto da se preko povezanog informacionog sistema automatski prenese mišljenje pedijatra izabranom doktoru i otvori bolovanje roditelju, procedura je sledeća:

Roditelj poslije pregleda pedijatra mora da zakaže kod svog izabranog doktora. Tamo, uprkos zakazanom terminu, obično opet čeka pola sata do sat, a ako je samohrani roditelj onda čeka zajedno sa bolesnim djetetom koga nema kome ostaviti. Onda izabrani doktor otvori bolovanje roditelju, ali roditelj ne može uzeti doznake o bolovanju odmah, već mora ponovo da dođe na dan kada se bolovanje zatvara, iako u nalazu pedijatra piše koliko dana se daje pošteda od posla roditelju. Zatim roditelj, opet, mora da zakaže pregled/prijem, čeka – sa djetetom ako je samohrani roditelj – i tek tada dobije doznake.

Ovim korona sistemom se:
opterećuju doktori,
iznuruju bolesna djeca i njihovi roditelji,
stvaraju još veće, bespotrebne gužve u domovima zdravlja i kod izabranih doktora.

A sve bi moglo na jedan “klik”, na zadovoljstvo svih.

No, ne zna Hrapović za ovo. Da zna, sredio bi on to.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. Zasto jednostavno kad moze konplikovano?

  2. Co`ek zena says:

    Aaaaa, nije dovoljno! Razboli se dijete i pedijatar mu je u drugoj smjeni, pa ga roditelj posjeti i dobije postedu, a onda je njegov izabrani dr u prvoj smjeni, pa kod njega moze tek narednog dana, Onda roditelj od svog ljekara dobije objasnjenje da ce mu bolovanje biti otvoreno od danas, a da je prethodnog dana njegovao bolesno dijete samostalno i da mu to nece biti opravdano kod poslodavca. Pride moze da dobije i kakvu kritiku zato sto su djetetu propisani antibiotici, jer je to “krivica roditelja, koji dopustaju da se djeci daju lijekovi koji bi vola ubili” ili zalopojku da se i njima, doktorima, sva bolovanja broje i da su pod pritiskom da ih otvaraju sto manje.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register