‘Novosti’: Vladike SPC u SAD osnovale novu crkvu

Objavljeno: 28.02.2020, 10:38h

Foto: Vladike Maksim, Longin i Irinej
Oni su promijenili ime SPC u Americi i pod novim imenom Srpske pravoslavne eparhije u SAD registrovali je pred državnim organima

Srpski patrijarh Irinej predsjedavaće j Saboromu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sjevernoj i Južnoj Americi u Klirvoteru, u američkoj državi Florida, na kome će pokušati da spriječi eventualni raskol u crkvi.

Kako podsjećaju Večernje novosti, vladike zapadnoamerički Maksim, novogračanički Longin i istočnoamerički Irinej prošle godine su na svoju ruku, bez odobrenja Sinoda i Sabora SPC-a, reorganizovali crkvu u SAD.

Tome su se suprotstavili članovi Episkopskog savjeta za Sjevernu i Južnu Ameriku, kanadski vladika Mitrofan i južnoamerički Kirilo.

Kako navodi sagovornik lista, episkopi Maksim i Longin nisu samo reorganizovali crkveno ustrojstvo, donijeli samovoljno njen ustav, već su i pravnim manipulacijama preuzeli crkvena sredstva i imovinu.

Oni su promijenili ime SPC u Americi i pod novim imenom Srpske pravoslavne eparhije u SAD registrovali je pred državnim organima i tako, kako kaže izvor lista, preuzeli svojinu nad hramovima, manastirima i drugom imovinom koju su upisali na svoje ime, što dozvoljavaju američki zakoni.

Novosti ističu da vjernici u Americi očekuju da patrijarh svojim autoritetom umanji neslogu među vladikama i doprinese pojašnjenju sveukupne situacije oko statusa SPC, kao i zaustavljanju osipanja srpskih vjernika i obnovi Hrama Svetog Save u Njujorku.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply