Džomić: Problem je u zakonodavstvu Crne Gore

Objavljeno: 25.02.2020, 17:08h

“Poreska uprava Crne Gore nikada nije donijela ni jedno rješenje kojim bi zadužila bilo sveštenika pojedinačno, bilo Mitropoliju ili neku eparhiju na ime nekih poreskih obaveza, tako da je to njihova procjena koja služi samo u svrhe prikazivanja crkve kao neke paralelne, nezakonite organizacije koja ne poštuje propise u Crnoj Gori”, kazao je za Sputnjik protojerej stavrofor Velibor Džomić, koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Poreska obaveza nastaje onog momenta kada je utvrđena pravosnažnim rješenjem od strane nadležnog organa, u ovom slučaju Poreske uprave. Takvih rješenja nema. Mi smo u pravnom smislu u tom pogledu vrlo relaksirani, zainteresovani smo da se taj problem riješi, ali isključivu krivicu za to snose nadležni organi“, kategoričan je Džomić.

Prema njegovim riječima, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u CG u svakom pojedinačnom slučaju ima priznat status sveštenika u Crnoj Gori, koji se obezbjeđuje rješenjem Fonda za penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje.

“S druge strane, problem ovde postoji u zakonodavstvu Crne Gore jer je sveštenička služba prepoznata kao samostalna djelatnost, što je van pameti, jer sveštenik ne obavlja službu sam u svoje ime, nego u sklopu crkve i odlukom nadležnog episkopa. Kada je 2011. Poreska uprava primila tu nadležnost od Fonda penzijskog osiguranja, uopšte nisu predvidjeli mogućnost da postoje sveštenici, vjerski službenici u Crnoj Gori, i oni nikada nama nisu dostavili bilo kakvo rješenje kojim bi se utvrdila poreska obaveza na osnovu doprinosa za penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje sveštenih lica. Sa druge strane, sve uplate koje su vršene za stare sveštenike vršene su na njihove matične, lične brojeve, a oni su i dalje zaduživali Mitropoliju”,objašnjava Džomić.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply