Moćna sabljica

Objavljeno: 24.02.2020, 08:22h

Sabljica je porijeklom iz tropske Afrike, a najčešće se uzgaja kao ukrasna sobna biljka koju mnogi obožavaju jer nije zahtjevna za održavanje.

Osim imena, ova biljka ima i prepoznatljiv izgled i mesnate, uspravne listove koji podsjećaju na – sablje. Radi se o najpoznatijoj, zimzelenoj biljci iz roda Sansevierije koja može narasti i do 90 centimetara u visinu. Njeni tamnozeleni listovi prošarani su sivozelenom bojom i imaju žute ivice.

Tokom ljeta, sabljicu je dovoljno zalivati dva do tri puta mjesečno, a tokom hladnijeg dijela godine zalivanje skoro da nije potrebno. Previše vode ovu biljku može ubiti, odnosno uzrokovati truljenje korijena.

Sabljici nije neophodno mnogo svjetla tako da dobro uspijeva i na sjenovitim mjestima, ali najbolja lokacija za nju je svijetli prostor na kojem neće biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Sansevieria je idealna biljka za zatvorene prostore i zato što je izvrstan pročišćivač vazduha. Istraživanja su potvrdila da da ova biljka uklanaj iz vazduha toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i azotovog oksida. Vazduh čisti tako što kroz lišće apsorbuje tokisne i zatim proizvodi čisti kiseonik.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply