‘Komunistički manifest’ objavljen na današnji dan 1848.

Objavljeno: 21.02.2020, 20:29h

“Bauk kruži Europom – bauk komunizma”. To su poznate prve riječi jedne od najpoznatijih, a neki će reći i “najopasnije” knjige svih vremena: Komunistički manifest. Knjiga, knjižica zapravo, na svega 50-ak stranica, objavljena je po prvi puta na današnji dan – 21. februara 1848. Godine, podsjeća Advance.hr.

“Tih 50-ak stranica ‘preoralo’ je svijet kakav poznajemo. Čak i u ovom trenutku, nekoliko desetljeća nakon sloma socijalističkog bloka, toliko toga oko nas direktan je proizvod ideja i posljedica onog što su sažeto krajem jednof februara sredinom 19. vijeka prezentirali Karl Marks i Friedrih Engels”.

“Istorija svakog dosadašnjeg društva jeste istorija klasnih borbi. Slobodni čovjek i rob, patricij i plebejac, baron i kmet, esnafski majstor i kalfa, ukratko – ugnjetač i ugnjeteni stajali su jedan prema drugom u stalnoj suprotnosti, vodili neprekidnu, čas skrivenu čas otvorenu borbu, borbu koja se uvek završavala revolucionarnim preobražajem cijelog društva ili zajedničkom propašću klasa koje su se borile”, piše u Komunističkom manifestu.

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply