Hrvatska podigla ogradu na granici sa BiH

Objavljeno: 21.02.2020, 16:21h

Hrvatska je jutros postavila ogradu u blizini Graničnog prelaza Izačić na sjeverozapadu BiH.

To je uradila bi ojačala granicu zbog migrantske krize, potvrđeno je portalu klix.ba iz hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Pomična barijera je postavljena na teritoriji Hrvatske u mjestu Ličko Petrovo Selo, navodi portal i dodaje da će hrvatski graničari na taj način dodatno ojačati granicu i spriječiti eventualne pokušaje migranata da uđu u tu zemlju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH se pozivaju na šengenski katalog EU za nadzor spoljnih granica, povratak i ponovni prihvat, u kojem je navedeno “da granične prelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor treba da budu osvijetljeni”.

“Granični prelazi, u pravilu, treba da budu odvojeni ogradom, a izuzeci mogu da budu napravljeni u slučaju graničnih prelaza za lokalni granični promet”, navodi se u odgovor ministarstva portalu.

Dodaje se da su temelji za postavljanje pomične fizičke barijere napravljeni i ranije na nekim graničnim prelazima u Hrvatskoj, na graničnim prelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina.

Iz ministarstva najavljuju da će biti postavljeno još ograda, ako se ukaže potreba u skladu s analizom rizika migrantske krize.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply