Arheolozi otkrili Romulovu grobnicu?

Objavljeno: 21.02.2020, 15:09h

Romul je prema legendi osnovao Rim sa svojim blizancem Remom 21. aprila 753. prije Hrista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar

Italijanski arheolozi danas bi trebalo da predstave “nevjerovatno otkriće”, podzemno svetište iz 6. vijeka prije Hrista, koje bi moglo biti grobnica mitskog osnivača grada Rima i prvoga rimskog kralja Romula, prenosi Hina.

Romul je prema legendi osnovao Rim sa svojim blizancem Remom 21. aprila 753. prije Hrista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

Svetište čine kameni sarkofag dugačak 1,4 metra i kružna građevna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar, stoji u saopštenju arheološkog parka rimskog Koloseja.

Lokacija svetišta smještenog unutar rimskog Foruma podudara se s mjestom na kojem je, po drevnim zapisima, pokopan Romul, piše u saopštenju Parka u kojem se ističe da je riječ o “nevjerovatnom otkriću”.

Istoričari su dugo podijeljeni u vezi s tim da li su braća, koju je po legendi othranila vučica, uopšte postojala, ali ako i jesu, gdje bi Romulovo tijelo, koje su navodno nakon smrti raskomadali gnjevni senatori, moglo biti pokopano.

Rimski forum bio je kucajuće srce Rimskog carstva i istorijski izvori upućuju na to da je Romul pokopan negdje u tom području.

U svetištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znakove koji upućuju na to da bi se moglo raditi o grobu prvog rimskog vladara.

U istoriji Rima period Romulove vladavine temelji se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati vjerodostojnim. To je razdoblje poznato kao razdoblje vladavine sedmorice rimskih kraljeva.

Romul, kojeg su popularnim učinili istoričari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, po legendi je zaorao brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gdje će biti zidine budućeg grada.

Kada je Rem izrugujući se bratu preskočio “zid” kako bi mu pokazao koliko će neučinkovit biti, ljutiti Romul ga je ubio i kazao da će tako završiti svi koji se usude preći rimske zidine, kaže legenda.

Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije. Rimom je vladao idućih 40 godina.

Nejasno je kako je umro Romul. Po jednoj verziji je misteriozno nestao u oluji, dok su ga po drugoj ubili i raskomadali rimski senatori.

“Je li Romul postojao ili ne, nije važno”, kaže italijanski arheolog Paolo Carafa.

“Važno je da su stari Rimljani njegov lik smatrali političkim začetnikom grada”, dodao je on.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply