Dunja Mijatović protiv izručenja Asanža zbog mogućeg uticaja na slobodu medija

Objavljeno: 20.02.2020, 16:27h

Potencijalno izručenje Džulijana Asanža ima implikacije za ljudska prava koji idu mnogo dalje od njegovog pojedinačnog slučaja

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je ocijenila danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ne treba da bude izručen SAD-u zbog potencijalnog uticaja tog slučaja na slobodu medija i zabrinutosti za loše postupanje prema njemu.

Mijatović je u saopštenju objavljenom preko svog Tviter naloga navela da pažljivo prati događaje vezane za Asanžov slučaj, posebno optužbe protiv njega i zahtjev za izručenje koji su uputile Sjedinjene Države vladi Velike Britanije.

Potencijalno izručenje Džulijana Asanža ima implikacije za ljudska prava koji idu mnogo dalje od njegovog pojedinačnog slučaja, navela je Mijatović u saopštenju, prenosi Beta.

„Optužnica pokreće važna pitanja o zaštiti onih koji objavljuju povjerljive informacije radi javnog intneresa, kao i onih koji otkrivaju kršenja ljudskih prava. Široka i nejasna priroda navoda protiv Džulijana Asanža i prestupa navedenih u optužnici su zabrinjavajći jer se mnogi odnose na aktivnosti u suštini istraživačkog novinarstva u Evropi i drugdje“, navela je Mijatović.

Ona je dodala da bi shodno tome dozvoliti izručenje Asanža na toj osnovi imalo „zastrašujući uticaj na slobodu medija“ i moglo bi u krajnjem da ometa medije u obavljanju njihovog zadatka kao pružaoca informacija i javnog čuvara u demokratskim društvima.

Dodala je da bi izručenje u okolnostima u kome bi ta osoba bila pod rizikom torture ili nehumanog ili degradirajućeg tretmana bilo suprotno članu 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Mijatović je podsetila da je specijalni izvestilac UN za torturu jasno rekao da smatra da bi uslovi pritvora u SAD i presuda koja bi verovatno bila izrečena Asanžu predstavljalo takav rizik.

„U svijetlu uticaja na slobodu medija i ozbiljne zabrinutosti oko tretmana koje bi Asanž imao u SAD, moja ocjena kao komesara za ljudska prava je da on ne treba da bude izručen“, napisala je Mijatović, i dodala da će nastaviti pažljivo da prati taj slučaj.

Suđenje Asanžu o američkom zahtjevu za njegovo izručenje upućenom Velikoj Britaniji treba da počne u ponedjeljak, a odluka se očekuje za nekoliko mjeseci.

Džulijan Asanž se nalazi u zatvoru u Belmaršu, na jugu Londona od kada je uhapšen u aprilu 2019. u ambasadi Ekvadora. Njegovo izručenje traži Vašington, i u SAD mu prijeti do 175 godina zatvora zbog špijunaže.

Američke vlasti ga terete da je ugrozio stotine njihovih izvora kada je objavio 2010. godine 250.000 diplomatskih depeša i oko 500.000 povjerljivih dokumenata koji su se odnosili na aktivnosti američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Advokati odbrane Džulijana Asanža su rekli da je američki predsjednik ponudio osnivaču Vkiliksa pomilovanje ukoliko kaže da Rusija nije umiješana u curenje internih imejlova američke demokratske stranke.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na p[email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply