Kolektivna ostavka uprave francuske Akademije uoči dodjele Cezara

Objavljeno: 17.02.2020, 11:42h

Ostvka je stigla usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko reditelja Romana Polanskog

Uprava francuske Akademije koja dodjeljuje filmske nagrade Cezar, saopštila je da “kolektivno podnosi ostavku”.

Samo dvije nedjelje prije godišnje svečane dodjele tog priznanja, ostvka je stigla usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko reditelja Romana Polanskog.

“U čast onih koji su se 2019. godine bavili kinematografijom i kako bi se vratio spokoj, a praznik filma ostao praznik, Upravni odbor Akademije filmskih umjetnosti je odlučio da kolektivno podnese ostavku”, izjavio je predsjednik te institucije Alen Terzijan i dodao da će ostavka omogućiti da se u potpunosti obnovi uprava Akademije, prenosi Beta.

Generalna skupština te institucije biće održana poslije 45. dodele Cezara i to će biti prilika za izbor nove uprave i druge izmjene.

Odluka je donijeta pošto je u ponedeljak u listu “Mond” 400 filmskih ličnosti zatražilo duboke promjene Akademije. Među njima su Omar Si, Bertran Tavernije, Mišel Azanavisijus i Žak Odijar.

Filmski umjetnici, pored lošeg upravljanja i netransparentnosti, zamjeraju Akademiji da nije evoluirala i da ponavlja iste stvari. Pored toga, ove godine su mnogi kritikovali Akademiju jer je film “J’accuse” (Optužujem) francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog favorit za Cezara, sa najviše, ukupno 12 nominacija.

Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Poslednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply