Vunene čarape

Objavljeno: 31.01.2020, 08:38h

Ako vam je bitno zdravlje, spavajte u vunenim čarapama

Vunene carape su odavno postale predmet istorije i tradicije starih naroda. Tako su danas u upotrebi neke sasvim drugacije, mora se priznati prakticnije, jeftinije, ali daleko manje zdrave carape od onih starih vunenih.

Vvunene čarape ne samo sto su izradjene od potpuno prirodnog materijala, vec taj materijal sa sobom nosi mnogo vece zdravstvene prednosti nego sto se to naizgled može i pretpostaviti.

Šta se dešava kada spavamo u vunenim carapama

  1. Kada odemo na spavanje u vunenim carapama nas organizam tokom noci ima sposobnost da uspostavlja pravilnu telesnu termoregulaciju, a na taj nacin uspostavlja se i harmonija u medjusobnom funkcionisanju mozga i ostalih delova tela.
  1. Vunene carape podsticu cirkulaciju krvi u nogama, sto je veoma bitno, jer cirkulacija u perifernim delovima tela ume da bude znatno slabija od one koja bi mogla da se nazove zdravom.
  1. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, nošenje vunenih carapa podstice pravilan protok životne energije, koju kineski strucnjaci nazivaju – qi (ci) energija. I sprecava da nam ta energija odlazi u nepovrat – putem stopala.
  1. Spavanje u vunenim carapama pomaže da brže utonemo u san. Statistika kaže da se sa vunenim carapama zaspi 15-tak minuta ranije, nego bez njih.
  1. Prijatan osecaj toplote na nogama koju nanose vunene carape, sprecava pojavu nocnog znojenja i napade valunga kod žena u menopauzi.
  1. Vunene carape pomažu da se na stopalima zadrži njihova prirodna vlaga, narocito tokom zime, a to sprecava susenje i pucanje kože na nogama (pogotovo ako pre spavanja na stopala nanesemo i neku hidratantnu).
  1. Ako vam sada zvuci suludo da i tokom leta spavate u vunenim carapama, odmah cemo vas razuveriti. Verovali ili ne, vuna je odlican izolator, tako da je u vunenim carapama prijatno spavati i tokom leta, jer one nas zimi greju, a leti hlade.
  1. U vunenim carapama ne samo da necete imati problema sa znojenjem stopala, vec one imaju i antibakterijsko dejstvo, sto iskljucuje mogucnost pojave bakterijskih, pa cak i gljivicnih infekcija na nogama.
  1. Kada je u pitanju spavanje u vunenim carapama, jedino o cemu morate voditi racuna jeste da trebate izbegavati odlazak u krevet u carapama koje ste možda nosili i tokom dana, ispod obuce. Svakako, trebate voditi brigu o redovnoj higijeni nogu, a to znaci da noge pre odlaska na spavanje operete i dobro osušite.

A da li cete sada sebi odabrati bele, sive, plave ili neke vesele sarene vunene carape, stvar je samo vaseg ukusa i koliko vam je bitno da i u krevetu budete u svom stilu. Ali ako vam je bitno zdravlje, neka budu bilo kakve – samo neka su vunene. (Izvor:priroda-leci-sve.com)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register