SAD pozvale Srbiju i Crnu Goru na uzdržanost i dijalog

Objavljeno: 31.01.2020, 08:19h

SAD poštuju pravo svih suverenih zemalja da usvajaju i primjenjuju zakone usklađene sa demokratskim normama i bez stranog miješanja

Sjedinjene Američke Države su pozvale Srbiju i Crnu Goru da pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje mogu da dovedu do jačanja napetosti ili nasilnih akcija i da vode konstruktivan dijalog o osjetljivom pitanju, saopšteno je iz Stejt departmenta.

To se navodi u odgovoru Stejt departmenta na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše rast tenzija između Srbije i Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti.

U pisanom odgovoru portparola Stejt departmenta navodi se da “SAD poštuju pravo svih suverenih zemalja da usvajaju i primjenjuju zakone usklađene sa demokratskim normama i bez stranog miješanja”.

U odgovoru se, takođe, ističe da SAD snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju svoju slobodu vjere ili ubjeđenja.

Crnogorski parlament usvojio je u decembru 2018. Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Dok crnogorske vlasti tvrde da se time nastoji uvesti red u oblast koju je, kako navode, regulisao zastarjeli zakon – Srpska pravoslavna crkva, dio crnogorske opozicije i zvaničnici Srbije tvrde da se tim zakonskim rješenjem otvara put, za kako navode, otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register