Objavljene prve detaljne fotografije površine Sunca (video)

Objavljeno: 30.01.2020, 11:26h

Na snimcima se vide oblici nalik ćelijama koji su zapravo veličine američke države Teksas

Solarni teleskop Danijel Inuje na Havajima snimio je fotografije Sunca na kojima se mogu vidjeti detalji Sunca kao da se posmatraju sa razdaljine od 30 kilometara.

Koliko je to upečatljivo dostignuće govori činjenica da Sunce ima prečnik od oko 1,4 miliona kilometara, a udaljeno je 149 miliona kilometara od Zemlje.

Na snimcima se vide oblici nalik ćelijama koji su zapravo veličine američke države Teksas, prenosi BBC.

U njima se proizvode mase vrelog, uzburkanog gasa ili plazme.

Taj solarni materijal se izdiže iz svijetlog centra, a plazma se hladi i tone u okolnim tamnim trakama.

Solarni teleskop će raditi zajedno s NASA solarnom sondom Parker koja orbitira oko Sunca.

Rezultati njihovih misija mogu pomoći ljudima da nauče više o Suncu i o tome kako vremenski uslovi u svemiru koje naša zvijezda stvara mogu da utiču na Zemlju.

“Od kada smo počeli da radimo sa ovim teleskopom, s nestrpljenjem smo iščekivali prve slike. Sada možemo da dijelimo ovaj materijal koji do sada najdetaljnije prikazuje Sunce”, izjavila je Frans Kordova, direktora Nacionalnog instituta za nauku.

Ona je dodala da će solarni teleskop moći da preslika magnetska polja unutar sunčeve korone gdje se mogu pojaviti solarne erupcije koje mogu da utiču na život na Zemlji.

Teleskop će, prema njenim riječima, poboljšati naše razumijevanje onoga što pokreće vremenske uslove u svemiru i pomoći će predviđanje solarnih oluja.

Poznato je da kolosalna emisija nabijenih čestica i zarobljenih magnetskih polja oštećuje satelite na Zemlji, šteti astronautima, degradira radio komunikaciju, pa čak i uništava mreže.

“Na Zemlji možemo vrlo precizno da predvidimo da li će biti kiše bilo gdje u svijetu, a svemirsko vrijeme jednostavno nam još nije potpuno poznato. Naša predviđanja zaostaju za zemaljskim vremenom za 50 godina, ako ne i više. Treba da shvatimo osnovnu fiziku iza svemirskog vremena, što počinje sa izučavanjem Sunca. To je ono što će proučavati solarni teleskop Inuje u narednim decenijama”, rekao je Met Mauntin, predsjednik Udruženja za astronomiju koje upravlja solarnim teleskopom.

Novi teleskop će biti sjajan svemirskoj opservatoriji Solarni orbiter (SolO) koji će biti pokrenut iduće nedjelje iz stanice Kejp Kanaveral na Floridi.

Ova zajednička evropsko-američka sonda fotografisaće Sunce s najbliže ikada dostupne tačke, sa svega 42 miliona kilometara od njegove površine, što je bliže našoj zvijezdi čak i od planete Merkur.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register