Ne nasjedajmo na propagandu koja nas vraća u prošlost

Objavljeno: 30.01.2020, 14:43h

Apel Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje obavještava javnost da će 31. januara u 12 sati organizovati stajanje na Trgu od oružja sa porukom „Sačuvajmo mir“.

Poslednji mjesec dana, od usvajanja Zakona o vjerskim slobodama Crna Gora se po našem mišjenju nalazi u vanrednom stanju jer sve čime se odlikovala naša tmurna politička realnost (kriminal, korupcija, militarizacija, neusaglašenost opozicije oko izbornog zakona, demagogija vladajuće koalicije i jednoglasje) povučeno je pred otporom crkve, Zakonu  koji je bez dijaloga sa svim zainteresovanim stranama i bez konsenzusa političkih stranaka, u neregularnim uslovima u Parlamentu, naprečac usvojen.

Ovaj otpor dobio je podršku ogromnog broja vjerujućih ljudi pravoslavne vjeroispovjesti ali i onih kojima je nanijeta nepravda u tzv. procesu tranzicije u kojemu su prirodni i ljudski resursi Crne Gore diskreditovani i urušene institucije. Umjesto da prihvati dijalog i smiri strasti režim svojim postupcima provocira nasilje a iz dana u dan situacija postaje kritičnija. U strahu smo od daljeg pogoršanja situacije i sve veće opasnosti od eskalacije nasilja naročito prateći i slušajući poruke iz okruženja.

Anima se u svom dugogodišnjem radu aktivno zalaže za nenasilje, suočavanje sa prošlošću, za  ravnopravnost i solidarnost bez kojih nema stvarnog mira i upoznata je sa svim tragičnim i nesagledivim posledicama (psihološkim i moralnim) koje nacionalni sukob ostavljaju dugoročno na budućnost svih onih koji žive na prostoru gdje se vodi rat. Crna Gora ima dovoljno ratnika iz prethodnog perioda koji nisu i ne mogu donijeti ništa dobro za budućnost i razvoj, a svaka moguća  nova žrtva svjedočiće o zlu načinjenom nad svojima.

Apelujemo na građanstvo da ne nasjednu na propagandu koja nas vraća u prošlost udaljava od realnosti  i jedne od drugih kroz strah i stvaranje mržnje kod najbližih ( sunarodnika, sugrađana).

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register