Dan: Lim najzagađenija rijeka u Crnoj Gori

Objavljeno: 30.01.2020, 09:46h

Ukupna ocjena stanja ekosistema Lima je da je situacija veoma loša u dijelu toka kroz grad i nizvodno od grada.

Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj, koji je nadležan za zaštitu životne sredine na lokalnom nivou angažovao je tim stručnjaka sa Prirodnomatematičkog fakulteta iz Podgorice čiji je zadatak bio detaljno ispitivanje stanja zagađenosti Lima, ali i njegovih pritoka Bistrice i Ljuboviđe.

Članovi tima boravili su u Bijelom Polju i ispitivali stanje na terenu. Uzeti su uzorci i izvršena različita mjerenja, nakon toga urađena je detaljna analiza i dostavljen izvještaj lokalnoj upravi, piše Dan.

Ukupna ocjena stanja ekosistema Lima je da je situacija veoma loša u dijelu toka kroz grad i nizvodno od grada.

“Osnovne mjere koje se moraju preduzeti jesu smanjenje organskog zagađenja prije svega na rijeci Lim, a u manjoj mjeri i na rijeci Ljuboviđi. Ovo podrazumijeva sistemski pristup kao i doslednu primjenu zakonske regulative u ovoj oblasti kako bi se ovaj negativan uticaj smanjio i doveo na najmanju moguću mjeru. Drugi manji, ali, ne manje značajan problem jesu uočene brojne divlje deponije otpada i ostataka uginulih životinja koji takođe doprinose ovako lošem stanju ekosistema rijeke Lim, te je potrebno da se povede računa o divljim odlagalištima prije svega da se uklone, a onda i da se strože primijeni zakon iz ove oblasti”, navodi Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Tek na kraju kao jedna od mjera navodi se uspostavljanje održivog ribolova na ovim rječnim tokovima što prije svega znači borbu protiv krivolova.

Ćorović je naveo da se, analizirajući stanje riblje faune u Limu došlo do zaključaka da postoje dva osnovna negativna uticaja na nju.

“To su zagađenje industrijskim i komunalnim otpadnim vodama, kao i krivolov. U smislu negativnih uticaja na riblju faunu lokaliteti uzvodno od Bijelog Polja se mogu okarakterisati kao sektor Lima gdje preovladava krivolov kao negativan uticaj (mada je zagađenje manje prisutno) doku sektoru u Bijelom Polju i nizvodno zagađenje dominantno izaziva promjene u sastavu i količini ribljih zajednica. Što se fizičko-hemijskih parametra tiče očitan je očigledan i veoma jak negativanuticaj nakvalitet vode rijeke Lim koji se dešava na skoro cijelom dijelu toka s tim što je intenzivan i drastičan u dijelu toka kroz Bijelo Polje”, naveo je Ćorović.

Na Ljuboviđi, pored krivolova koji se očitava niskom brojnošću potočne pastrmke, postoji i blag negativan antropogeni uticaj na riblju faunu koji se najviše ogleda na najnizvodnijem lokalitetu -blizu ušća s Limom.

“Stanje okolnih staništa je, izuzev na središnjoj tački, umjereno degradirano što je posledica krčenja zbog poljoprivrede, okućnicaili puteva. Fizičko-hemijski parametri pokazuju umjereno pogoršanje ka nizvodnijim pozicijama što takođe ukazuje na postojanje organskog opterećenjau ovoj rijeci. Ukupna ocjena stanja ekosistema rijeke Ljuboviđe je dobro do vrlo dobro jer postoji evidentan problem sa zagađenjem i s krivolovom”, piše u studiji čije djelove prenosi Dan.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register