Amfilohije: Nijesmo zabranili Vučiću da dođe u Crnu Goru

Objavljeno: 30.01.2020, 09:38h

Dolazak predsjednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrijebiti kao njegov politički uticaj i interes

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da on i Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, na čijem je čelu, “nijesu mogli niti htjeli” da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na Badnji dan dođe u Crnu Goru, već je to bila “bratska molba da se njegova posjeta odgodi za neko bolje vrijeme”.

“Za vrijeme u kome neće biti moguće zloupotrijebiti posjetu predsjednika Srbije i okrenuti je protiv SPC u Crnoj Gori i unutarnjeg zajedništva u Crnoj Gori. I danas mislimo da je naša molba bila na mjestu”, rekao je Amfilohije za nedjeljnik Vreme, prenosi Beta.

Kako je rekao, “bili su to dani početka naših protesta”.

“Naše autentične, duhovne i građanske pobune protiv pomenutog zakona (o vjeroispovesti). Dolazak predsjednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrijebiti kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo – što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja”, rekao je Amfilohije.

Na ocjenu da je na meti tabloida da pravi Crkvu zajedno sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, i da li zna otkud dolaze ti napadi, on je rekao da “otkud da dolaze – oni su lažni i nemaju nikakvog smisla”.

“Bilo bi van pameti da radim na nečemu što bi naudilo i Crkvi i Crnoj Gori i što bi mi oduzelo hrišćanski i ljudski obraz”, rekao je Amfilohije.

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, on je rekao kako “smatra da sad nije vrijeme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da djeluju (znaju oni kako to sve može) protiv spornih djelova teksta ovog i ovakog zakona”.

“Jer, pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države”, rekao je Amfilohije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register