Trening: Šta i kako piti

Objavljeno: 29.01.2020, 08:17h

Dovoljne količine hrane su ključna stvar za postizanje dobrih rezultata, ali je važno znati da je tokom vježbanja takođe važno unijeti i veće količine vode kako bi nadomjestili gubitak tečnosti.

Voda je najvažniji sastojak za život i važna je za mnoge funkcije u organizmu. Važno je unositi tečnosti tokom vježbanja jer je to ključno za vaše zdravlje. Što duže i intenzivnije vježbate, važnije je unositi pravu vrstu tečnosti.

Studije su pokazale da osobe koje izgube dva posto svoje tjelesne težine putem znojenja imaju pad količine krvi što uzrokuje otežan rad srca. To može dovesti i do grčenja mišića, vrtoglavice i srčanih problema.

Natrijum i kalijum pomažu u zamjeni gubitaka elektrolita u znoju, a natrijum također pomaže u stimulisanju žeđi. Ugljeni hidrati daju energiju za vježbanje koje traje od 60 do 90 minuta. To možete nadomjestiti kroz energetske čokoladice.

Sportska pića pomažu kada vježbate jakim intenzitetom 60 i više minuta.

Popijte između 350 i 400 ml tečnosti 2-3 sata prije vježbanja i oko 300 ml 10-15 minuta prije vježbanja. Tokom vježbanja popijte oko 300 ml svakih 10-15 minuta. Ako vježbanje traje duže od 90 minuta, popijte 300 ml sportskog pića svakih 15-30 minuta.

Bitno je i da ne pijete ni previše vode jer to može dovesti do smanjenja koncentracije natrijuma u krvi, što može dovesti do ozbiljnih medicinskih problema. (Izvor: wall.hr)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register