SE: Tamničenje Asanža je ‘opasan presedan za novinare’

Objavljeno: 29.01.2020, 22:45h

Izrazi podrške Asanžu i kritika britanske vlade naći će se u konačnom izvještaju pripremljenom za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope

Tamničenje Džulija Asanža „predstavlja opasan presedan za novinare“, saopštili su poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koji su glasali protiv izručenja Sjedinjenim Državama osnivača Vikiliksa, prenosi Fena.

Izrazi podrške Asanžu i kritika britanske vlade naći će se u konačnom izvještaju koji je pripremio za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope britanski laburistički poslanik lord George Foulkes, koji se bavi pitanjem poštovanja ljudskih prava širom Evrope.

Asanž je u londonskom zatvoru Belmarš uoči ročišta o izručenju koje počinje u februaru. Sjedinjene Države ga terete po 18 tačaka optužnice – od kojih 17 na osnovu Akta o špijunaži – zbog namjere da se domogne i objavi povjerljiva diplomatska i vojna dokumenta.

Ako bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, prijeti mu višedecenijska kazna zatvora.​

Asanž je 11. aprila prošle godine izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register