Koprivica: EU da se uključi u dijalog vlasti i opozicije

Objavljeno: 29.01.2020, 13:09h

Ponašanje političkih elita u prethodne tri godine, govori da pitanje povećanja povjerenja u izbore za njih nije bila prioritetna tema

Evropska unija (EU) treba da se uključi u dijalog vlasti i opozicije, rekao je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica, navodeći da je to jedini način da se, improvizacijom napravi korak naprijed.

On je kazao da je ponašanje političkih elita u prethodne tri godine, govori da pitanje povećanja povjerenja u izbore za njih nije bila prioritetna tema.

Kako je naglasio, kako su za ove teme u demokratskim društvima neophodni politički dogovori i učešće svih važnih aktera, političku odgovornost snose svi, proporcionalno svojoj političkoj snazi.

“Prethodni parlamentarni izbori su bili u oktobru 2016. godine, a tek se nešto konkretnije pokušalo uraditi krajem 2018. i u toku 2019. godine. Ispostavilo se da je taj pokušaj u sebi imao makar dvije konstrukcione greške“, rekao je Koprivica u intevjuu za Dan, prenosi Mina.

Prva „greška“ je, kako je naveo, jer ga je vodila Skupština, institucija koja, nažalost, u ovom momentu nema političku snagu da dovede do pozitivnog ishoda, i drugu da u njemu nikad nije učestvovala kompletna opozicija.

I jedna i druga „greška“ govore da su političke elite imale važnijih pitanja u ovom periodu,a krah tog pristupa znači da je društvo nezreo i nesposobno da na demokratski način rješava komplikovane probleme.

„Paradoksalno, umjesto da sazrijevamo, da napredujemo, svakodnevno nazadujemo i postajemo sve veća politička provincija“, istakao je Koprivica.

Kako je dodao, naknadni pokušaj vladajućih stranaka da jednostranom promjenom zakona za koje nije potrebna dvotrećinska većina profitiraju kod međunarodne zajednice nema suštinski politički značaj, jer ne vodi povećanju povjerenja u izborni proces.

To će, kako je ocijenio, ostati samo politički trik.

“Iako sada izgleda veoma daleko, jedino rješenje je u otpočinjanju razgovora na top političkom nivou vlasti i opozicije, uz jasnu i oročenu agendu i aktivno učešće EU“, rekao je Koprivica.

To je, smatara on, jedini način da se, improvizacijom, pokuša napraviti makar neki korak naprijed koji bi prevenirao novi četvorogodišnji ciklus političke nestabilnosti, bojkota, nekonstruktivnosti, protesta ili ozbiljnijih sukoba.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register