Crtanje zastava u školama podliježe disciplinskim kaznama?

Objavljeno: 29.01.2020, 17:07h

Prosvjetne vlasti Crne Gore njavile da će najrigoroznije sankcionisati “svakog ko pokuša da na krajnje primitivan način zloupotrijebi djecu”.

Protiv Rade Višnjić, učiteljice iz OŠ “Jugoslavija” u Baru, pokrenut je disciplinski postupak zbog toga što je  učenicima zadala da crtaju zastavu trobojku na času, objavio je portal CdM, navodeći da je fotografija sporne zadaće objavljena na društvenoj mreži FB.

Djeca su na trobojkama, od kojih neke imaju boje starih crnogorskih državnih zastava bez grba, odnosno petokrake, nacrtala štrumfa.

Ovim povodom reagovao je ministar prosvjete Damir Šehović, govoreći da “ne samo da je nezakonito, nego je i nemoralno naše najmlađe izlagati bilo čemu do njihovim školskim i porodičnim obavezama”.

“U tom smislu, želimo jasno da poručimo da nikom ko je dio obrazovnog sistema, bez izuzetka, to nećemo dozvoliti. I ne samo to, nego ćemo iskoristiti sva zakonska ovlašćenja koja imamo na raspolaganju da najrigoroznije sankcionišemo svakog ko pokuša da na krajnje primitivan način zloupotrijebi djecu”, poručeno je u saopštenju objavljenom na zvaničnom veb sajtu Vlade Crne Gore.

Učiteljičino ponašanje se komentariše različito u javnosti i društvenim mrežama, a u tim reakcijama dominira zapažanje da u nekim drugim situacijama politizacije obrazovnog sistema nije bilo sličnih reakcija nadležnih školskih i prosvjetnih vlasti.

Tako je Demokratska narodna partija, članica Demokratskog fronta, osudila “licemjerno ponašanje režima prema učiteljici koja je podigla i vaspitala mnoge generacije”, jer “osuđuje atake na nju samo zato što se ne odriče trobojke, koja je do samo prije 15 godina bila nacionalna zastava”.

Foto: Facebook

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register