Beč nagrađuje kulturnim doživljajem smanjenje ugljen-dioksida

Objavljeno: 29.01.2020, 07:24h

Grad Beč je predstavio javnosti mobilnu aplikaciju pomoću koje stanovnici koji koriste gradski prevoz, bicikl ili idu pješice mogu dobiti besplatnu ulaznicu za muzej ili predstavu, prenose agencije.

Zahvaljujući sistemu praćenja koji prepoznaje vrstu korišćenog prevoza, ušteda od dvadeset kilograma ugljen-dioksida u odnosu na isti put pređen u automobilu osigurava pravo na “žeton za kulturu”. Svaki žeton se zatim može zamijeniti za ulaznicu u muzej, na izložbu, koncert ili u pozorište.

Autorka projekta Kristina Hubin je rekla da se žeton može zaraditi ako se za dolazak i odlazak s posla petnaest dana koriste alternativna prevozna sredstva.

“Smanjenje ugljen-dioksida želimo da nagradimo kulturnim doživljajem”, rekao je gradski poslanik zadužen za digitalizaciju Peter Hanke.

Austrijska koaliciona vlada u kojoj učestvuju konzervativci i zeleni, koja je početkom januara zvanično preuzela dužnost, želi do do 2040. smanji emisiju ugljen-dioksida na minimum, što je deset godina prije evropskog plana, prenosi portal 021.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register