Albanija krila da su Cijevnu već stavili u cijevi

Objavljeno: 29.01.2020, 09:05h

Najmanje jedna firma u Albaniji imala je građevinsku dozvolu za gradnju malih hidroelektrana na rijeci Cijevni na teritoriji te države u trenutku kad su iz Vlade Albanije crnogorskim medijima saopštili da zainteresovanih za gradnju mHE ima, ali da gradnju nikom nisu dozvolili, pišu Vijesti.

To se zaključuje iz dokumentacije koju je albansko Ministarstvo infrastrukture i energetike dostavilo kolegama u Crnoj Gori, a Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) objavilo na zvaničnom sajtu (mrt.gov.me), uz poziv na javnu raspravu, koja traje do 24. februara.

Prema dokumentaciji koju su nedavno ustupili crnogorskim kolegama, za mHE “Muras” dozvola je data 16. marta 2018, sedam mjeseci prije tvrdnje albanskih vlasti da nisu izdali nijednu dozvolu.

Kanjon Cijevne je Emerald stanište i jedan od kandidata za buduće Natura 2000 zaštićeno područje. U Crnoj Gori, kanjon Cijevne je 2017. godine proglašen spomenikom prirode.

U januaru prošle godine, odbornici Skupštine opštine Tuzi usvojili su i Deklaraciju o Cijevni, uvjereni da će gradnja mHE na albanskom dijelu toka te rijeke “sigurno negativno uticati” na njeno prirodno stanište u Crnoj Gori, podsjećaju Vijesti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register