UZUS predao Vladi Srbije peticiju za tužbu protiv Crne Gore

Objavljeno: 28.01.2020, 13:37h

Srbija, kao zemlja potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava, može da tuži drugu državu „što je u ovom slučaju realan put da se zaštite ljudska prava u Crnoj Gori

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) predali su danas u Vladi Srbije peticiju sa više od 10.000 potpisa sa zahtjevom da Srbija protiv Crne Gore podnese tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Pedsjednik UZUS-a Savo Manojlović je izjavio da bi tužbu trebalo podnijeti zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, prije svega prava na imovinu i slobodu vjeroispovesti.

Prema njegovim riječima, to je brže i efikasnije nego da to učini Srpska pravoslavna crkva (SPC), jer bi ona prije toga morala da iscrpi sva pravna sredstva u Crnoj Gori što bi, kako je rekao, moglo da potraje desetak godina, prenosi Beta.

Podsjetio je da Srbija, kao zemlja potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava, može da tuži drugu državu „što je u ovom slučaju realan put da se zaštite ljudska prava u Crnoj Gori“.

Rekao je da zapaljive izjave bude sumnju da su događaji „sinhronizovani između političkih elita, kako bi se sakrili neki problemi“ i ocijenio da su građani koji protestuju i SPC „pokazali veliku dozu mudrosti i mira“.

Prema njegovim riječima, zahtjev je predat Vladi u „pet do 12“, jer je situacija „zapaljiva“.

„Dovoljna je jedna razbijena glava da ona eskalira“, rekao je Manojlović i podsjetio kako su počeli sukobi na prostoru buvše Jugoslavije.

Naveo je da su potpisi za peticiju prikupljeni onlajn, „brže nego što smo očekviali“ i dodao da će se prikupljanjem nastaviti.

Kazao je da će to udruženje ponuditi nacrt tužbe stručnoj javnosti, organiozovati javnu raspravu i nakon toga je besplatno dati Vladi Srbije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply