Građanin kažnjen jer je prvog policajca nazvao “prdnjavom ljudskom”

Objavljeno: 24.01.2020, 16:40h

Nikšićanin Milija Goranović kažnjen je sa 500 eura globe zato što je direktora policije na Fejsbuku nazvao “prdnjavom ljudskom”,

Goranović je komentar “Ne prdnjavi, prdnjavo ljudska” ostavio ispod teksta na FB stranici Vijesti koji je naslovljen: “Bezbjedni smo jer smo protjerali kriminalce iz Srbije”, što je dio izjave prvog crnogorskog policajca, prenosi portal Vijesti.

Goranović je odbio ponudu opozicione Ujedinjene reformske akcije (URA) da plate njegovu kaznu. On je rekao da če kaznu platiti sam i da nije član nijedne političke organizacije.

Goranović je lišen slobode i procesuiran zato “što se dana 20. januara, oko 20.20 časova, dok se nalazio u Ulici 13. Jul u Nikšiću, putem društvene mreže Facebook – preko koje je posledica i nastupila na javnom mjestu, ponašao uvredljivo prema direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću na način što je na svom profilu pod imenom ‘Goranović Milija’ postavio komentar: ‘Ne prdnjavi, prdnjavo ljudska”….

Fotokopija policijskog zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka je postala viralna i policija i njen direktor su juče biki izvrgnuti izazivačkoj kritici i sprednji.

Jedan od onih koji se na svome FB profile pozabavio ovom temom je mladi i angažovani crnogorski naučnik dr Bojan Baća, koji je napisao:

“Prekršajni postupak zbog opaske ‘ne prdnjavi, prdnjavo ljudska’ na račun direktora Uprave policije?

Da, jer mi imamo Državu.

P.S. Naravno da direktor Uprave policije nije “prdnjava ljudska”, no je, kao što svi znamo, splačina. Sričite sa mnom: s-p-l-a-č-i-n-a.”

Ustav Crne Gore, u članu 47, propisuje da “svako ima pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način”, a da se to pravo može “ograničiti samo pravom drugoga na dostojanstvo, ugled i čast i ako se ugrožava javni moral ili bezbjednost Crne Gore.”

U članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima se kaže da “svako ima pravo na slobodu izražavanja”, te da “ovo pravo uključuje slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice”.

“Ostvarivanje ovih sloboda, budući da uključuje obaveze i odgovornosti, može podlijegati takvim formalnostima, uslovima, ograničenjima ili sankcijama predviđenim zakonom i koje su neophodne u demokratskom društvu u interesu nacionalne bezbjednosti, teritorijalnog integriteta ili javne bezbjednosti, sprječavanja nereda ili zločina, zaštite zdravlja i morala, ugleda ili prava drugih, sprječavanja širenja povjerljivih informacija ili u interesu očuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply