Zašto hrana u avionima ima čudan ukus

Objavljeno: 22.01.2020, 08:14h

Ukus se mijenja dok ste u vazduhu i postoji biološki razlog za to

 

Da li ste ikada pogledali šta se sve nalazi na kolicima s hranom koja se služi u avionu? Da li primetili da se na njima često nalazi sok od paradajza? Zašto ljudi to piju u avionu, a ne sok od jabuke i breskve?

Jednostavno rečeno, ukus se menja dok ste u vazduhu i postoji biološki razlog za to.

Ako pojedete nešto pre leta verovatno znate kakvog je to ukusa. Nakon što poletite, osećaj za ukus nije isti kao što je kada ste na zemlji. Mnogo faktora iz aviona utiče na vaše čulo mirisa, što zapravo čini veliki deo čula ukusa, prenosi Biznis insajder.

Počnimo od kabine koja je ekstremno suva. Suša je od nekih pustinja. Kabinski uslovi suše vaše nazalne puteve, što čini da vaše čulo postane manje perceptivno. Ali to nije jedini deo unutrašnjosti aviona koji menja vaše čulo ukusa. Nizak pritisak u kabini snižava nivo kiseonika u vašoj krvi što znači da olfaktorni receptori, deo vašeg nervnog sistema koji reaguje na miris, postaju manje osetljivi i to slabi vaše čulo mirisa.

Ne utiče samo unutrašnjost kabine na vaša čula. Buka, koja dolazi iz motora, takođe ne pomaže. Studija iz 2010. godine je testirala ljudsko čulo ukusa unutar i izvan simulacije avionske kabine. Istraživači su otkrili da je osećaj za slatku i slanu hranu smanjen za 30 odsto dok ste u kabini.

To oslabljeno čulo ukusa uzrokuje dosta problema onima koji pripremaju hranu za putnike, jer moraju da modifikuju svaki recept kako bi izbegli stalne žalbe putnika na neukusnu hranu. Kao jagoda na šlag dolazi i činjenica da nisu svi ukusi podjednako oslabljeni. Neki sastojci poput karija i limunove trave postaju intenzivniji dok ste u avionu na nebu, dok ukusi cimeta, đumbira i luka ostaju isti. Neke aviokompanije prirodno pojačavaju ukuse određenim voćnim i povrćnim uljima i koncentratima koji se stavljaju umesto soli koju recept zahteva.

Kakve veze ima sok od paradajza s ovom temom? Ovaj sok ima kiselkasti ukus koji se naziva umami. On je jedan iz kategorije od pet ukusa i uz njega su tu i sladak, slan, kiseo i gorak ukus. Studija iz 2015. godine je otkrila da je, kad je umami u pitanju, fenomen obrnut, umami ukus je pojačan u vazduhu. (Izvor: Index.hr/021.rs)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply