Marković: Otpor zakonu prerastao u obračun sa CG

Objavljeno: 22.01.2020, 09:17h

Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su je akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije

Premijer Duško Marković je kazao da je razočaravajuće sve ono što se u Crnoj Gori dešavalo u posljednjih mjesec dana od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u parlamentu.

Marković je rekao da sva dešavanja koja su uslijedila nakon usvajanja zakona nijesu bila samo otpor tom aktu, već je sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i njenim institucijama i pravom da suvereno država odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

“Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su je akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije”, rekao je Marković, prenosi RTCG.

Rekao je da je nemoguće sada povući zakon i dodao da  će se do kraja nedjelje zvanično obratiti mitropolitu za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se ne razumiju ili strahovima koji postoji, te da država garantuje da nema razloga za strahove i zablude.

“Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije”, rekao je Marković u Jutarnjem programu TVCG.

U kampanji koja je dolazila iz Srbije od srtrane zvaničnika i opozicionih predstavnika, te medijski pritisak, na sceni je, kaže bila, skrivena kampanja protiv zakona koju je sprovodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske “na neduhovan način”.

Premijer Marković je rekao da nema razloga za strahove, te da želi da u ime Vlade Crne Gore otvori dijalog.

“Da o svakoj sumnji razgovaramo, da svaki član analiziramo i vidimo kako da obezbijedimo kvalitetnu primjenu zakona”, rekao je Marković.

Marković kaže da zakon promoviše slobodu vjeroispovijesti, ali na jednak način za sve vjerske zajednice u Crnoj Gori.

Propaganda je, kaže Marković, da se zakonom dozvoljava vjernicima CPC da koriste te manastire i crkve u kojima služi sveštenstvo Mitropolije.

“To je netačno. Ko je pročitao zakon vidjeće da zakon definiše jednakost svih vjerskih zajednica. Mi nijesmo izdigli nijednu vjersku zajednicu na prvo mjesto, kao što je slučaj sa zakonom u Srbiji”, tvrdi premijer.

Nema utemeljenja da će se vjerski objekti u Crnoj Gori koristiti u bilo koje druge svrhe osim vjerske, te da će tamo dolaziti vjernici koji sada dolaze i drugi građani koji žele da obilaze i posjećuju vjerske objekte, rekao je premijer.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply