Media centar traži da AEM reaguje zbog teksta na portalu Analitika

by | jan 21, 2020 | Novosti | 0 comments

Media centar je pozvao AEM da primijeni zakonske norme i sankcioniše govor mržnje.

Prigovor je, kako je navedeno. podnijet zbog kršenja člana 6 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima kojim je propisana obaveze elektronskih medija da ne smiju podsticati, omogućavati podsticanje ili širiti govor mržnje, kao i zbog kršenja obaveze iz člana 17,  stav 1, istog Pravilnika kojim je propisano da “programski sadržaji elektronskih medija ne smiju biti usmjereni na kršenje zajamčenih sloboda i prava čovjeka i građanina ili izazivanje nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti ili mržnje”.

“U nekoliko navrata u tekstu se iznose vrijednosni sudovi o ljudima, u kojima se direktno ili stavljanjem u problematičan kontekst, koristi govor mržnje i podstiče na državno nasilje protiv građana Crne Gore koji koriste svoje pravo da mirno protestuju protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Autor teksta građane koji učestvuju na vjerskim skupovima (molebanima) naziva talibanima (“da prevedem za talibane sa molebana”), izjednačavajući ih sa militantnom religioznom organizacijom iz Avganistana, protiv kojih su tamo angažovani i pripadnici Vojske Crne Gore.

Sugerišući indirektno premijeru da silom spriječi građane da koriste svoja Ustavom zagarantovana prava, podsjećajući ga kako je to 1938. uradio režim Kraljevine Jugoslavije (“konjička policija je pendrecima izubijala i rastjerala ‘moleban’ SPC), autor pisma kaže kako u onima protiv kojih zagovara silu ima “neka sadomazo nota koja vjerovatno nastaje od postova i pokore i zbog toga vole grubijane”. U poslednjem paragrafu pisma, autor građane koji koriste svoje ustavno pravo na protest naziva zombijima (“zbog ovih zombija”), upozoravajući da bi oni mogli upropastiti predstojeću turističku sezonu”, navedeno je u saopštenju Media centra.

0 Comments

Submit a Comment