Građanin Šarkić protiv kompanije M:tel

Objavljeno: 21.01.2020, 07:53h

U ovoj priči David nije praćkom ubio Golijata, ali jeste pokazao da borba odlučnog pojedinca za svoja prava protiv moćnih ima izgleda na uspjeh.

Telekomunikaciona kompanija M:tel je, uz novembarski račun, poslala  svojim korisnicima obavještenje da će od nove kalendarske godine izmijeniti pojedine stavke  ugovora i uvesti taksu za neblagovremeno plaćanje računa u iznosu od 1,49 eura.

Ovim postupkom, kompanija M:tel, je prekršila ugovore potpisane sa  korisnicima i dala im mogućnost da iste raskinu do 01.01.2020. godine.

Iznerviran ovakvim postupanjem, građanin Omer Šarkić je raskinuo ugovor sa kompanijom M:tel.

,,Poslije mog otkazivanja ugovora sa M:tel-om, bilo je da se vrati sva oprema“, rekao je Šarkić u razgovoru za portal PCNEN.

On je naveo da se radilo o tri ili četiri resivera, da je „čak i kablove vratio, što niko ne radi“, fiksni telefon i mobilni telefon koji je dobio na poklon.

„U poslovnici, zaposleni nije ni pogledao šta se nalazi u kesi, niti mi je izdavao kakvu potvrdu“, kazao je Šarkić.

Decembarski račun je junaku ove priče stigao 10. januara, a na njemu je, osim računa koji je iznosio 31 euro, bio i navodni zaostali dug od 209,87 eura.

„Sad ja razmišljam da je to sve otkako sam sklopio ugovor sa njima, da su to one uplate što sam imao, i da su oni to tako definisali kao zaostali dug. Platim ja tih 31 euro, ali ‘ajde, za svaki slučaj, da pođem u poslovnicu da vidim jesam li u pravu da je to to“, pričao nam  je Šarkić.

U M:tel-ovoj poslovnici rečeno mu je da treba da plati poklon koji je dobio od ove kompanije prilikom sklapanja ugovora, te da je zaostali dug, u stvari, cijena poklonjenog telefona.

U nevjerici, Šarkić je rekao da je mobilni telefon vratio sa svom ostalom opremom, te da je ,,taj mobilni telefon dobio, kao što sami kažu, na poklon“.

I, zaista, na M:tel-ovom promo flajeru čitko piše da uz Box 4 paket korisnici dobijaju na poklon telefon Alcatel A3. Pokušaj naplate uređaja datog na poklon ukazuje na dvije mogućnosti: Ili kompanija M:tel pokušava da iznudi novac od korisnika prema mantri ,,ako prođe-prođe“ ili se koristi lažnom reklamom, što je nezakonito prema članu 5 Zakona o nedozvoljenom oglašavanju.


Zakon o nedozvoljenom oglašavanju kaže da se “obmanjujućim oglašavanjem smatra (se) svako oglašavanje uključujući način predstavljanja oglašivača, čime se primalac oglasne poruke dovodi u zabludu ili je vjerovatno da će se dovesti u zabludu, kojim se može uticati na njegovo neodgovarajuće ekonomsko ponašanje, odnosno povrijediti ili mogu povrijediti interesi konkurenata”.

U članu 5 istoga zakona piše da je takvo oglašavanje zabranjeno.


Ana Martinović, PR menadžerka kompanije, je ljubazno zamolila da joj produžimo rok za davanje odgovora na pitanja portala, na što smo pristali. Zaboravila je, međutim, na dato obećanje i nije se više oglašavala, pa smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanja koja su se odnosila na promjene stavki iz ugovora i zašto su najvažnije informacije ostavili za kraj saopštenja, kada je to ono što korisnike najviše zanima.

,,Tek na kraju obavještenja stoji da se mijenja tarifa, taj dodatni 1 euro, i 1,49 eura ako se ne plati blagovremeno račun. Takve informacije, svi znamo da najviše interesuju kupca, i one trebaju da budu prve i da budu posebno boldovane i istaknute, a oni ih stavljaju na kraju. Sve je to obmana potrošača,“ rekao nam je Šarkić

Portal PCNEN nije dobio ni odgovore na pitanja: zašto od bivšeg korisnika traže da plati uređaj koji je dobio na poklon prije duže od godinu dana, i to uprkos činjenici da ga je vratio, i po kojoj cijeni treba da plati poklonjeni uređaj.

,,Sad sam upravo gledao koliko košta Alcatel A3 – trenutna cijena mu je 120 eura, a oni me duže sa 210 eura. Nisam ga dobio za 1 euro, nego sam ga dobio na poklon“, kazao je Šarkić.

Šarkić se obraćao Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), iz koje je su ga uputili na član 163 Zakona o elektronskim komunikacijama o načinu podnošenja prigovora operateru, a tek potom njima.

Šarkić  je, nakon više javnih oglašavanja ovim povodom (blog, društvene mreže) dobio poziv iz kompanije M:tel da porazgovaraju o nastalom problemu.

,,U otvorenom razgovoru sa troje njihovih predstavnika, oni su iznijeli svoje viđenje stvari, ja svoje. Razgovor je bio korektan. Rečeno mi je da su u pitanju uglavnom nesporazumi bez loše namjere sa njihove strane, shvatajući moju ogorčenost. Moj generalni stav je bio da svim kablovskim operaterima nedostaje fer poslovanja i da će oni koji se budu okrenuli takvom načinu rada pridobiti naklonost korisnika i povećati njihov broj, što je obostrani interes.

Saopšteno mi je da neću trebati da platim 210,00 eura za telefon ‘koji sam dobio na poklon’, kako mi je tarifirano na poslednjem računu, onom poslije raskida ugovora. Tražio sam da se isto postupi sa svim korisnicima koji su raskinuli ugovor, a ne samo sa mnom, što je takođe prihvaćeno“, napisao je Šarkić na svom Facebook statusu.

Vidjećemo da li će obećanje dato borbenom građaninu biti ispunjeno i kada su u pitanju drugi korisnici usluga kompanije M:tel.

Njegov primjer govori da se građani moraju boriti protiv svih oblika iznude, jer postoji šansa da se izbore za svoja prava i kada su im, na prvi pogled, slabi izgledi za to.

Bez medijskog pritiska i straha od zvučne antireklame, koju je M:tel u ovom slučaju ‘popio’, ne bi, sasvim je jasno, bilo neuvjerljivog pravdanja i popuštanja.

Ovaj slučaj sugeriše svima koji imaju bilo kakav nesporazum sa mobilnim operaterima ili bilo kim drugim ko zloupotrebljava svoju moć da o tome javno govore.

Jovana DAMJANOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply