Glupost u metastazi

Objavljeno: 19.01.2020, 21:28h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Ljetnje i zimske raspuste dok sam išao u osnovnu školu provodio sam kod đeda Šerifa i dajidže Frke u Pljevljima. Preciznije u Moćevcu i na Jaliji. To su  bili najbezbrižniji dani moje mladosti. U Moćevcu, u neposrednoj blizini đedove kuće, živio je mesar Lale. Taksirat prve vrste. Eh, pozajmi on kod komšije Hajrudina civare, (ručna kolica). Dan za danom, prođe i godina dana, Lale ne vraća civare. Ode Hajrudin da potraži, ali ga Lale poče ubjeđivati kako ih je vratio još isti dan kada je završio posao. Hajrudin ga poče ubjeđivati da nije, on jeste, i na kraju Hajrudin popusti i ode kući.

Poslije nekoliko mjeseci Hajrudin uzme pola teleta kod Lala na veresiju. Reče mu – do penzije, čim primim, donosim pare. Prošla jedna, druga, treća… penzija, ovaj ne donosi pare. Lale šuti, a ni Hajrudin ne pominje dug. Tako nekoliko godina. Nit ovaj traži, niti ovaj vraća.

Razbolje se Lale i ode u bolnicu. Ozbiljna bolest, ni ljekari nisu optimisti da će se izvući. Ode Hajrudin da ga posjeti. Uđe u bolničku sobu i počene učiti dovu i moliti Boga da mu pomogne i oprosti grijehe prije nego dušu ispusti. Plaču i jedan i drugi, šereti čak i u ovakvoj situaciji. Ali, Hajrudin je došao namjenski. Predosjećao je da će Lale i ovoga puta preskočiti rupu pa reče:

„Halali Lale, za ono meso, nisam ti platio. Ne bi valjalo da umreš a da se ne halalimo.“

Vidi Lale, iako se s dušom bori komšijine namjere, pa odgovori:

„Halalosum. Halali i ti meni one civare.“

***

I nama su na pozajmicu partije i država uzeli „civare“ i evo trideset godina nikako da nam ih vrate. Vrijeme je da odemo da ih posjetimo u bolnici. Na smrt su bolesni, kako država, tako i partije. Karcinom metastazirao na sve organe i ćelije. Krajnje je vrijeme, prije nego umru, da odemo da im halalimo. Oni nama nemaju šta halaliti. Ništa od njih nismo na zajam uzeli. Mogu nam se samo zahvaliti na našoj gluposti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply