Amfilohije: Litije nijesu politički skupovi, Milo nekršten pa ne zna

by | jan 19, 2020 | Novosti | 0 comments

Komentarišući izjavu Mila Đukanovića da su protesti politički, obućeni u crkveno  ruho, mitropolit Amfilohije je rekao da  litije nijesu politički skupovi.

“Vi ste svjedoci ovog sabranja. Da li je ovo politički skup ili zaista duhovni i crkveni? Pozivam sve da budu sinovi svjetlosti. Sami ste svjedoci. Ako on ovo naziva poličkim skupom onda on ne zna, a ne zna jer nije kršten. To što poziva da razgovaramo o Zakonu narod je i danas rekao riječ – da je to bezakonje. Oni nasilno mogu da izvrše vlast ali očigledno da narod nasilje ne prihvata. Skupovi su božiji. Preko 80 njih je primilo krštenje ovdje i time su pozvali sve pa i predsjednika da postane dijete svijetlosti. Crkva ostaje vječna. Ne možemo da razgovaramo o Zakonu. Ako je ovo zaista narodna vlast onda će on da čuje glas naroda.

Oni će shvatiti da je ovo narodni protest. I za mene je ovo čudo. Nije se moglo očekivati da će narod tako da se odnosi prema tome”, kazao je mitropolit Amfilohije, prenosi antenaM.

Dodaje kako je prvi put u istoriji da jedan predsjednik stvara svoju crkvu takozvanu autofekalnu.

“Svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je samostalna. I ova mitropolija koja je osnovana prije 800 godina, ona je kroz vjekove bila samostalna u punom smislu riječi od vremena ukidanja Pećke patrijaršije. To je jedina eparhija koja je sačuvala samostalnost. U to vrijeme se zvala autokefalna jer je ona stvarala državu”, kazao je on nakon plivanja za krst na Skalinama.

0 Comments

Submit a Comment