Hemikalije u vodi iz česme uzrokuju hiljade smrti od raka širom Evrope

Objavljeno: 18.01.2020, 13:51h

Zemlje s najvećim postotkom slučajeva raka bešike koji se mogu pripisati izloženosti THM-u pitkoj vodi su Kipar (23 posto), Malta (18 posto) i Irska (17 posto)

Svake godine otkriva se da više od 6.500 slučajeva raka bešike, što je otprilike pet posto svih slučajeva u Evropi, prouzrokuje izloženost trihalometanima (THM) u pitkoj vodi, upozoravaju istraživači koji su objedinili podatke 26 evropskih zemalja.

Iako se nisu mogli dobiti adekvatni podaci za Bugarsku i Rumuniju, projekat istraživanja povezanosti THM-a u pitkoj vodi sa smrtnim slučajevima obuhvatio je 75 posto ukupnog stanovništva Evropske unije.

Trenutni prosječni nivoi THM-a u pitkoj vodi u cijeloj EU je ispod granica evropskih regulatora, dok su maksimalna prekoračenja zabilježena u devet evropskih zemalja.

Kako se navodi u istraživanju, rezultati sugerišu da trenutna izloženost THM-u u Evropskoj uniji može dovesti do znatnog broja slučajeva raka bešike, a koji bi se mogli izbjeći optimizacijom tretiranja pitke vode, prenosi klix.ba vijest Russia Today.

Glavne napore u smanjenju nivoa THM-a, kažu istraživači, treba uložiti u zemljama s najvećim udjelom prekoračenja trihalometana u vodi.

Trihalometani su grupa hemijskih elemenata koji nastaju reakcijom organske supstitucije sa hlorom. Otkriveni su proučavanjem povećanog broja oboljevanja od malignih bolesti u pojedinim djlovima SAD-a.

Trihalometani su ustvari nusprodukti dezinfekcije i stvaraju se kada hlor u vodi raaguje s otopljenim organskim hemikalijama. Zbog njihove toksične prirode u vodi za piće, svaka pronađena prisutnost trihalometana je neprihvatljiva.

Međutim, trihalometani su postali sastavni dio pitke vode zbog čega ga smatraju glavnim uzročnikom smrtonosnih oboljenja kakvo može biti teški oblik raka bešike.

U 2016. godini kod 135.000 ljudi u EU dijagnosticiran je rak bešike. Inače, ova bolest izlječiva je jednostavnim hirurškim zahvatom sve dok se ne proširi na ostale djelove tijela.

Zemlje s najvećim postotkom slučajeva raka bešike koji se mogu pripisati izloženosti THM-u pitkoj vodi su Kipar (23 posto), Malta (18 posto) i Irska (17 posto). Drugim riječima, 23 od stotinu stanovnika Kipra kojima je dijagnosticiran rak u određenoj godini vjerovatno je prouzrokovan hemikalijama iz pitke vode.

U međuvremenu, najveći broj smrtnih slučajeva zbog raka bešike desio se u Španiji, 1.482 slučaja, te u Ujedinjenom Kraljevstvu 1.356 slučajeva.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply