Vučić: Plašim se da će u CG ostati nekakve mitropolije, eparhije ili savjeti

Objavljeno: 17.01.2020, 18:45h

Moja je obaveza da imam pristojne odnose. Neću valjda tenkove da šaljem na Crnu Goru? Ali imam dovoljno obraza, časti i hrabrosti da kažem koji su interesi srpskog naroda, a Srba u Crnoj Gori ima 28,75 odsto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se plaši da se polako briše ime srpske crkve u Crnoj Gori, i da će u toj državi ostati nekakve mitropolije, eparhije ili savjeti.

Vučić je za TV Prva, rekao da već 20 godina gleda šta se radi i da će se pokazati da je bio u pravu.

Upitan da to pojasni, on je rekao da se polako briše ime srpske crkve u Crnoj Gori i da će ostati mitropolije, eparhije, čime će neki htjeti i uspjeti da smire strasti.

“Ali moja riječ se neće promijeniti i ostaće ista. Nijednog sekunda nisam branio crkvi da se izjasni po nacionalnim pitanjima, kao što se i ja izjašnjavam”, istakao je on, prenosi Tanjug.

Na pitanje šta se dešava u Crnoj Gori i što je rekao da patrijaršija SPC treba da se pita, a ne mitropolija crnogorsko primorska, odgovorio je konstatacijom da su mu kao političkom veteranu poznati svi trikovi.

“Pokušaću da sjednu sa mitropolijom crnogorsko-primorskom i postignu dogovor”, rekao je on

“Na meni je da ukažem da se radi o pokušaju napada na srpsku crkvu, a ne na mitropoliju ili neku eparhiju”, kazao je Vučić.

Upitan za odnos sa Milom Ðukanovićem rekao je da su u pristojnim odnosima kao dva predsjednika.

Na konstataciju da su mnogi mislili da su prijateljski odnosi, odgovorio je da ne želi da ulazi u to šta neko misli.

„U pristojnim smo odnosima, isto kao i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim“, kazao je on.

Vučić je dodao da njegove riječi o Crnoj Gori ne narušavaju pristojne odnose, jer imaju različite interese.

„Moja je obaveza da imam pristojne odnose. Neću valjda tenkove da šaljem na Crnu Goru? Ali imam dovoljno obraza, časti i hrabrosti da kažem koji su interesi srpskog naroda, a Srba u Crnoj Gori ima 28,75 odsto. Ponavljaću to do novog popisa, jer postoji velika borba pošto neki pokušavaju da smanje broj Srba“, naveo je Vučić.

On je ukazao da se na smanjenju broja Srba radi ozbiljnim kampanjama, te i snimanjem filmova o okupaciji Crne Gore od Srba, što su sve, kako je ocijenio, falsifikati istorije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply