Sud u Londonu se proglasio nenadležnim u slučaju pedofilije u SPC

Objavljeno: 17.01.2020, 22:02h

Radnje navedene u tužbi nisu počinjene na teritoriji Engleske i Velsa, niti žrtve i navodni počinioci imaju veze sa tom teritorijom

Visoki sud pravde u Londonu proglasio se nenadležnim u tužbi šest osoba protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja, čime je tužba i zvanično odbijena, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Grupa državljana Srbije i Bosne i Hercegovine je početkom marta 2018. godine pred Visokim sudom u Londonu zvanično najavila podnošenje tužbe protiv SPC zbog pedofilije kojoj su bili izloženi od strane sveštenika.

Sud je u obrazloženju naveo da su podnosioci tužbe napravili proceduralne propuste, ali i da ih nisu napravili, kako se navodi, englesko pravo ne poznaje institut univerzalne nadležnosti u građanskim parnicama.

Kako je objašnjeno, radnje navedene u tužbi nisu počinjene na teritoriji Engleske i Velsa, niti žrtve i navodni počinioci imaju veze sa tom teritorijom.

Ni jedna od strana nije željela da komentariše odluku suda jer slijedi žalbeni proces o naplati sudskih troškova.

Među onima koji su tužili SPC je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon koji je prije nekoliko godina javno optužio danas penzionisanog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake.

Uprkos Jovanovićevom svjedočenju u brojnim medijima ali i pred Sinodom Srpske pravoslavne crkve, kao i inkriminišućim video snimcima Kačavende sa jednim mladićem koji su procureli u javnost (a o čijoj autentičnosti se policija nije izjašnjavala javno) crkveni velikodnostojnik nije krivično odgovarao, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, , zdravstvenih razloga.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply