Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije

Objavljeno: 17.01.2020, 09:38h

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) je pokrenuo  preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primjene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova, koja je stupila na snagu 1. januara 2018. Godine, prenosi Beta.

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju, od 16 postojećih postrojenja sa velikim ložištima u Srbiji devet ne ispunjavaju odredbe ove Direktive.

EZ navodi da za postojeća velika ložišta (velika postrojenja za sagorijevanje LCPD) postoje dva načina primjene te Direktive ili da se pojedinačna postrojenja usklade sa vrijednosnim granicama za emisije sumpor dioksida, azotnih oksida i prašine ili da se primijeni Nacionalni plan za smanjenje emisije (NERP).

Ukazuje se da je Sekretarijat odobrio srpski Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) 2016. godine i da je proteklih godina više puta pozivao srpske vlasti da se taj plan usvoji, što se nije dogodilo.

U Uvodnom pismu Sekretarijat navodi da u nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a  postojeća velika ložišta u Srbiji moraju da primijenjuju limite emisija prema Direktivi o velikim ložištima na pojedinačnoj osnovi, što devet navedenih postrojenja ne čine.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarnu proceduru čiji cilj je da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva mjeseca reaguje na navode da ne poštuje zakon Energetske zajednice i dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja, navodi se u saopštenju.

EZ je organizacija čije su članice EU i devet ugovornih strana Gruzija, Moldavija, Ukrajina i partneri sa Zapadnog Balkana.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply