Svjetski dug na rekordnom nivou

Objavljeno: 15.01.2020, 10:56h

Svjetski dug je u odnosu na ukupnu globalnu proizvodnju dostigao najviši nivo u istoriji u trećem kvartalu 2019. godine.

Globalni dug je dostigao više od 322 odsto svjetskog BDP-a i nastaviće da raste, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF) iz Vašingtona u izvještaju o novom istraživanju.

Ukupan globalni dug popeo se na blizu rekordnih 253 biliona dolara na kraju septembra, poguran uglavnom većim zaduživanjem država i nefinansijskih preduzeća.

Na kraju drugog kvartala prošle godine, ukupan svjetski dug je iznosio 250,9 biliona dolara, prenosi CNBC.

“Procjenjujemo da će ukupan globalni dug, podstaknut niskim kamatnim stopama i blagim finansijskim uslovima kreditiranja, u prvom kvartalu 2020. godine premašiti 257 biliona dolara, predvođen uglavnom zaduživanjem nefinansijskog sektora”, navodi se u izvještaju IIF-a, prenosi Tanjug.

Rekordno niske kamatne stope u zemljama širom svijeta su privukle i učinile lakšim zaduživanje preduzeća, pojedinaca i vlada, što je za posledicu imalo rast duga.

Što se tiče dugova pojedinačnih država, SAD i Australija su zabilježile u trećem kvartalu istorijski najviše nivoe, navodi se u dokumentu, ali CNBC ne prenosi o kolikim iznosima ili nivoima je riječ.

S druge strane, napominje da je, prema izvještaju IIF-a, rast duga u Kini ponovo krenuo uzlaznom putanjom, preokrenuvši potpuno trend iz prethodnih perioda.

“Nakon značajnog usporavanja 2017/18. godine, tokom velikog pritiska Pekinga za razduživanje, akumulacija duga u Kini ponovo se povećala 2019. godine, naročito u nefinansijskom korporativnom sektoru”, piše u istraživanju.

Kineski dug domaćinstava i opšte države, kako se dodaje, sada iznosi rekordnih 55 odsto BDP-a zemlje, dok ukupan kineski dug dostiže blizu 310 odsto BDP-a, i jedan je od najvećih među tržištima u usponu, navodi se u izvještaju, prenosi CNBC.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply