Komitet za zaštitu novinara: Odustati od krivičnih prijava

Objavljeno: 14.01.2020, 12:18h

Vlasti bi trebalo da traže pravne ljekove i da reformišu zakone o izazivanju panike i nereda

Komitet za zaštitu novinara zatražio je da crnogorske vlasti odmah da odustanu od krivičnih optužbi protiv novinara Dražena Živkovića i Gojka Raičevića i da prestanu da krivično gone novinare.

“Novinari ne bi trebalo da budu krivično gonjeni zbog svog rada. Vlasti bi trebalo da traže pravne ljekove i da reformišu zakone o izazivanju panike i nereda”, saopštila je koordinatorka za Evropu i Centralnu Aziju Gulnoza Said.

Borba protiv lažnih vijesti, ne bi trebalo da dovodi do privođenja novinara, ukazao je na Tviteru predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Dezir, koji je izrazio zabrinutost zbog hapšenja troje novinara u Crnoj Gori, prenosi N1.

Urednici Raičević i Živković su objavili informaciju da se u državnoj vili “Gorica” dogodila eksplozija. Uprava policije je zvanično demantovala tu informaciju navodeći da se desio manji kvar elektro-instalacije koji je brzo popravljen.

To je drugi slučaj za nekoliko dana hapšenja novinara u Crnoj Gori zbog izazivanje panike i nereda.

Prethodno je bila uhapšena urednica Fos media Anđela Đikanović jer je objavila lažnu vijest da će “specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan”, što je crnogorska Vlada demantovala. Đikanović je posle jednodnevnog pritvora puštena da se brani sa slobode.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply