EK: Novinarima potrebno okruzenje za rad bez straha i progona

by | jan 14, 2020 | Novosti | 0 comments

Nakon hapšenja urednika podgoričkih portala IN4S i Borba, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, iz Evropske komisije su poručili da je novinarima potrebno pogodno okruženje koje će im omogućiti da rade bezbjedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona.

Na pitanje podgoričkih Vijesti da komentarišu hapšenje Raičevića i Živkovića, iz Komisije su poučili da će pažljivo pratiti razvoj događaja u Crnoj Gori u kotekstu njenog priključenja Evropskoj uniji.

Podsjetili su da je sloboda izražavanja i medija jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore.

“Kao što je ranije rečeno, ne komentarišemo pojedinačne slučajeve. Međutim, eventualnu povredu zakona trebala bi da rešavaju nadležni domaći organi, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima”, odgovorili su iz EK na pitanja Vijesti.

Podsjećaju da je u izvještaju EK o Crnoj Gori za 2019. navedeno da nije postignut napredak na polju slobode izražavanja i da postoje uporni izazovi u razumijevanju uloge slobodnih medija.

“Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj događaja u kontekstu pregovora o pristupanju. Kao opšti princip, očekujemo da sve medijske kuće u Crnoj Gori djeluju u skladu s najvišim profesionalnim i etičkim standardima”, poručili su iz EK.

Medijski analitičari, predstavnici medija, NVO sektora i opozicije ocijenili su da je hapsiti novinare u demokratskom društvu neprimjereno i protivno međunarodnom standardu slobode izražavanja, a policija je posljednja koja treba da reaguje na moguće kršenje profesionalnih standarda u novinarstvu.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je sinoć navode da vrše pritisak na medije,navodeći da se u “svakom postupku rukovode svojim, zakonom propisanim nadležnostima”, prenijele su Vijesti.

Navode da će i u narednom periodu “bez obzira na profesiju ili funkciju, procesuirati bilo koju osobu, ukoliko se utvrdi da su u njegovim radnjama ostvareni bitni elementi krivičnog dijela”.

Hapšenje Raičevića i Živkovića je drugi slučaj hapšenja novinara u Crnoj Gori od početka ove godine.

Bivša urednica i novinarka FOS media Anđela Ðikanović uhapšena je 5. januara zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda, par sati nakon što je objavila, pozivajući se na saznanja tog medija, da će pripadnici ROSU biti na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan.

Vlada i Uprava policije demantovali su te navode. Ðikanovićeva je puštena iz pritvora 6. januara.

Medijski analitičar i dugogodišnji novinar Dragoljub Duško Vuković rekao je Vijestima da ima mnogo drugih institucija koje bi u tim slučajevima trebalo da stanu u odbranu istine i kvalitetne informacije.

“Može se podnijeti krivična prijava i pokrenuti proces bez hapšenja. Suludo je stavljati lisice nekome ko ne pruža otpor i spreman je da razgovara. To nije poruka ‘imajte bolje novinare, imajte bolje medije’ već ‘mi smo loši momci’. Ne možemo braniti loše novinarstvo tamo gdje ga ima, ali mislim da je ovo najgori mogući način da se borimo protiv lošeg novinarstva”, kazao je Vuković.

Glavni i odgovorni urednik Monitora Esad Kočan rekao je Vijestima da policija isto tako može da počne da hapsi i ljude na ulici “jer im se ne sviđa boja njihovih očiju, način na koji hodaju i slično”.

Raičević je nakon saslušanja u ODT-u kazao da je njegovo hapšenje “zavjera” između policije, tužilaštva i sudstva koja je, kako je rekao, “koordinisana od američke ambasade”.

Živković juče nije želio da daje izjavu, uz obrazloženje da će o tome govoriti narednih dana, a njegov advokat Vladan Bojić kazao je da ni kod Raičevića ni kod Živkovića nema elemenata krivičnog djela, jer panika mora da bude realna i vidljiva, što ovde nije bio slučaj.

0 Comments

Submit a Comment