Laž ili nedokaziva istina?

Objavljeno: 06.01.2020, 15:15h

Piše: Duško VUKOVIĆ

U ovom momentu se ne zna da li je mlada novinarka i bivša glavna urednica FOS Media portala obnarodovala laž ili je njena profesionalna greška samo u tom što je objavila informaciju u čiju vjerodostojnost ne može da ubijedi publiku i nadležne organe vlasti.

Anđelu Đikanović znam lično i ne mogu da povjerujem da je svjesno svoju poziciju u mediju rentirala nekome ko je imao interesa da plasira laž da će specijalne jedinice sa Kosova ROSA možda biti angažovane u Crnoj Gori u slučaju potrebe i otkazivanja poslušnosti dijela domaćih policijskih snaga. Ukoliko bi to bio slučaj, onda je njena pozicija neodbranjiva sa stanovišta profesionalnih novinarskih standarda i etike.

Želim da vjerujem da je Anđela imala dovoljno dobar razlog da povjeruje svome izvoru, i da je, kako je to već primijetila u komentaru na FB, koleginica Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara, mislila da ne čini nikakvo zlo ako povjeruje da bi u održavanju javnog reda i mira u Crnoj Gori mogla priteći policija iz susjedne, zvanično prijateljske zemlje.

Uostalom, ne bi bilo prvi put da policija iz susjedstva bude pri ruci crnogorskim kolegama/koleginicama, jer se to već duže dešava tokom turističke sezone.

Ono što je Anđela zanemarila, pod uslovom da nije u pitanju scenario u koji ne želim da povjerujem dok mi se ne dokaže suprotno, jesta aktuelni kontekst, u kome njena vijest ima potpuno drugačiju, ogromnu specifičnu težinu. Upravo je kontekst obavezivao da ta vijest bude ‘procijeđena’ kroz sva moguća profesionalna sita i rešeta, a ne da se reaguje na prvu loptu. Ma koliko bio kredibilan izvor, ova vrsta informacije u ovakvom kontekstu mora imati nepobitnu materijalnu osnovanost ili biti oslonjena na kredibilnog zviždača koji će se isprsiti u prisustvu vlasti.

Anđelina greška je od one vrste na kojoj mogu da uče oni koji se novinarstvom bave, a mlade kolege pogotovo. Nadam se da ovo neće biti Anđelino profesionalno samoubistvo iz nehata, kao što se nadam da će vlast u budućem periodu biti jednako stroga prema svim uzbunjivačima javnosti u javnoj sferi, posebno prema onima koji lažu masno ili polumasno u interesu vlasti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. Ma ja, sto kazu braca Bosanci, u pravu je Dusko. I ja tako jednom zabudalila kao vd sekretarka Komisije za pracenje i kontrolu postupka privatizacije, pa vidim Komisija se muci da sroci zakljucke za Željezaru Nišić. Pa angažovaše i eksperta. Pa ni on nikako da zakljuci. Ja kao bena zaključih iz prve šta su ljudi pričali na kontrolnim saslušanjima i šta valja činiti. Srećom što mi sjutradan crče kompjuter i premjestiše me nazad u drugi Odbor, a dovedoše drugu sekretarku, moguće da bih i ja ko zna kako stradala. Ovako, što veli moja koleginica i Duško, ja ne mogu ništa dokazat, a baš imam te zaključke na fleškici. Čuvam ih za uspomenu na dane SIGME. Ma dogovor kuću gradi!

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register