Perović: Mitropolija će tražiti provjeru ustavnosti spornog Zakona

by | jan 2, 2020 | Novosti | 0 comments

Mitropolija crnogorsko-primorska tražiće što prije provjeru ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti, najavio je rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

On je za Televiziju Vijesti rekao da i sa ovako nakaradnim zakonom, država nema šanse da dokaže da joj nešto od crkvene imovine pripada, ali da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi strahuju od zloupotreba jer je crnogorski predsjednik Milo Đukanović nedavno najavio obnovu “crnogorske autokefalne crkve”.

Protojerej-stavfrofor Perović naglasio je da će SPC tražiti načina da narodno nezadovoljstvo, koje je očigledno, kanališe na molitvena sabranja i na mirne molitvene proteste.

“Nijednog momenta nam ne pada na pamet da obustavimo izražavanje legitimnog prava građana da protestuju protiv ovako lošeg postupka crnogorske vlasti. Istovremeno ćemo se svim snagama truditi da nam niko ne zloupotrijebi te proteste i da ih ne povede na stranu agresije, eskalacije nasilja, ili bilo kakave politizacije, što nam ne treba“, naglasio je Perović.

Na pitanje da li vjeruje da može doći do nekog dijaloga, konkretnog razgovora i na kojem nivou, Perović je odgovorio da čekaju od Vlade Crne Gore da pokaže neki impuls, dodajući da ga do sad nisu vidjeli.

Otac Gojko je rekao da je jedan od instituta provjera ustavnosti tog zakona.

“Mi tvrdimo da je zakon neustavan, da je diskriminatorski jer trenutno, ako bi ovaj zakon bio na snazi, SPC u Crnoj Gori je jedina institucija pored svih drugih institucija, pored građana, koja ne može da koriti institut mirne državine“, rekao je rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

U Crnoj Gori usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

0 Comments

Submit a Comment