Vučić i Irinej: Smiriti tenzije u Crnoj Gori

Objavljeno: 31.12.2019, 12:28h

Nije to samo problem Crne Gore nego i Srbije, i malo šire na ovom prostoru. Nije nam milo ono što se dešava.

Naše je da poštujemo državu Crnu Goru, ali i da razumijemo potrebe srpskog naroda, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejom u Patrijaršiji u Beogradu.

On je rekao da je ključna poruka o jedinstvu srpskog naroda i da je na toj poruci insistirao patrijarh.

Sastanak je održan povodom tenzija u Crnoj Gori nakon usvajanja u crnogorskom parlamentu Zakona o slobodi vjeroispovesti, prenosi RSE.

Patrijarh Irinej je ocijenio da se u Crnoj Gori dešavaju “krupni događaji” i da su Srbi tamo u velikom problemu, kao i da treba naći rješenje koje bi bilo u interesu naroda i obje zemlje.

“Nije to samo problem Crne Gore nego i Srbije, i malo šire na ovom prostoru. Nije nam milo ono što se dešava. Ništa protiv Crne Gore kao države nemamo. Bila je samostalna i prije, može da bude i danas, ali naši odnosi ne treba da se mijenjaju jer smo mi jedan narod”, rekao je Irinej.

Na pitanje novinara kako će SPC reagovati ako dođe do oduzimanja crkava i manastira u Crnoj Gori, patrijarh je izjavio da se nada da to toga neće doći.

“Ja se nadam da će se razmisliti o svemu jer smo vidjeli da je narod spreman da brani svoje svetinje. Vjerujem da do toga neće doći, a ako dođe do toga ne znam kakve će sve rđave posledice biti”, rekao je Irinej.

Vučić je rekao da je veoma važno da se sačuva mir i da dođe do smirivanja tenzija.

“Uvjeren sam da niko u Crnoj Gori ne misli da bi bilo dobro da zauzima manastir Ostrog. Nadam se da to nije ničija ideja. Ono što možemo da uradimo, a tu su nam mogućnosti ograničene, je da znanjem i strukom ukažemo svima u svijetu o čemu se radi. Od Venecijanske komisije do mnogih drugih tijela i organizacija i da pokažemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje prihvatamo, nema razlike”, poručio je Vučić.

Upitan da li može da dođe do sastanka najviših zvaničnika Srbije i Crne Gore, Vučić je rekao da je Beograd spreman za to i da je on razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Tirani prije desetak dana u okviru inicijative “mini šengen”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register