Pušačka je muka pregolema

Objavljeno: 24.12.2019, 22:31h

I to je vidljivo tek kad hladni decembarski vjetar ubacuje kišne kapi i mrsi listove dnevnih novina na terasama podgoričkih kafića

Terase ugostiteljskih objekata u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Podgorici svakodnevno su pune gostiju. Već u ranim jutarnjim satima tu je studentarija koja se, uz kafu, priprema za ispite ili kolokvijume, stariji ljudi u odijelima, koji vjerovatno rade u Sudu, Pošti ili nekoj drugoj instituciji u blizini, stanari obližnjih zgrada koji svrate na kafu prije odlaska na posao…

Različite su životne dobi, interesovanja i profesija, ali ih nešto povezuje – većina su pušači. Zbog čega bi drugog kafu pili napolju, dok po tendama dobuju kišne kapi, nošene hladnim decembarskim vjetrom?

Zakon koji je zabranio pušenje u zatvorenom prostoru je stvorio nove, neformalne družine, čiji pripadnici i pripadnice rizikuju globu od 30 do 1.000 eura ako prekrše neku od odredbi zakona.

Za ugostitelje je raspon globe od 500 do 2000 eura.

Većina lokala u Podgorici je početkom oktobra vidno ulagala u terase. Neke su zastakljene, ponegdje se nađu i grijalice.

Grijalica grije, ali ne može zaustaviti kišu, niti umiriti vjetar.

U kafiću “Mehanizam”,  iza stola za kojim sjede četiri studentkinje umotane u jakne i šalove čuje se: “Uh, smrzoh se!”.

“Ove grijalice ništa ne pomažu”, kaže jedna od njih.

Do njih, sa cigaretom u ruci, sjedi gospodin za koga bi se moglo reći – stariji. I on je slojevito odjeven.

Gospodin uz kafu i cigaretu pokušava da čita novine. Dok lista stranice, vjetar mu odmaže, a ruke mu se tresu.

Pripaljuje još jednu cigaretu, ali ne izdržava.

“Da li bi’ mogao da pripalim unutra dok popijem kafu, ovdje je baš hladno?”- pita konobara.

Konobar mu ljubazno kaže da mu je žao, ali da unutra nije dozvoljeno pušenje.

“Znam, znam, ali neću ja dugo, samo par minuta, pa idem tu do škole po unuku”, uporan je gospodin.

“Izvinite, takav je zakon”, kaže konobar prije nego se obraća novopridošlim gostima.

Na gospodinovom licu jasno se vidjelo razočarenje. Ugasio je cigaretu i otišao.

Fotografije: M. Pešić

Studentkinja Tijana Pejović, koja često dolazi ovdje, kaže da “ovakve situacije nisu rijetke”, uz napomenu da “zakon o zabrani pušenja nije najbolje prihaćen od strane pušača, pogotovo onih starijih”.
“Često posle fakulteta odem na kafu, i ovakve situacije se mogu vidjeti skoro svakodnevno. Iako su u pitanju cigarete, koje jesu štetne, nije lako vidjeti bilo koga kome je oduzeto možda i jedino vrijeme za uživanje u toku dana. Nažalost, sada to vrijeme ugrožava hladnoća, ponekad i oluja…”, kaže Pejovića.

Iva Vasović ima petogodišnji pušački staž i novi zakon joj se ne dopada.

“Trebalo nam je vremena da se naviknemo na nova pravila, posebno zato što su došla tako naglo. Dok je bilo toplije vrijeme, nije mi toliko teško padalo, ali u ovim hladnim mjesecima zaista jeste problem”, kaže Iva.

Ona je mislila da će joj novi zakon pomoći da što manje puši, ali je ispalo da joj je pomogao “samo da izbjegava kafiće”.

Iva kaže da joj se ne dopada što se na određenim mjestima ovaj zakon krši. “Kao i inače, pravila nisu ista za svakoga, pa nepravda izaziva još veći osjećaj nezadovoljstva”.

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori više od trećine (35,4 %) odrasle populacije su aktivni pušači, dok je 18 % populacije u nekom periodu života koristilo cigarete. Ovi podaci Crnu Goru stavljaju na vodeće mjesto po broju pušača u Evropi.

Marija PEŠIĆ

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply