SM osudio udaljavanje fotoreportera iz plenarne sale parlamenta

Objavljeno: 19.12.2019, 19:58h

Sindikat medija Crne Gore (SM) je osudio udaljavanje fotoreportera dnevnika Vijesti Borisa Pejovića iz plenarne sale Skupštine Crne Gore koje se desilo juče i zatražio izjašnjenje predsjednika Ivana Brajovića o ovom incidentu.

Udaljavanje je objašnjeno “proizvoljnim mijenjanjem pravila i ustaljenje prakse kada je u pitanju snimanje zasijedanja parlamenta”, konstatuje se u saopštenju SM.

Neposredno prije molbe da napusti salu, Pejović je fotografisao  raspravu premijera Duška Markovića i poslanika opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, podsjeća SM.

SM je pozvao predsjednika Skupštine Ivana Brajovića “da se javno izjasni o incidentu i objasni zbog čega je Pejović udaljen iz sale tokom trajanja Premijerskog sata i zašto je baš na njegovom primjeru proizvoljno (a ne kroz prethodno jasno utvrđena pravila) promijenjena dosadašnja praksa da ta vrsta zasijedanja može neometano da se snima.”

“Pozicija fotoreportera je i bez sličnih incidenata dovoljno unižena, a ponašanje skupštinskih službi samo ohrabruje njeno i dalje uniženje. Fotoreporteri se doživljavaju kao neprijatelji jer njihovi snimci na profesionalan način oslikavaju događaje na kojima učesnici i ne izgledaju kao manekeni i manekenke, što je suprotno pravilima koja su ustanovile sve aktivnije PR službe. Snimici koji se dostavljaju redakcijama, sa događaja na kojima novinarskim ekipama ili nije dozvoljeno da se pojave ili se dešavaju iza zatvorenih vrata, ne predstavljaju novinarstvo i naša je obaveza da se borimo protiv marketinga koji javnost usmjerava u pogrešnom smjeru, a novinarskim ekipama, prije svega fotoreporterima, direktno uzima posao”, poručuje SM.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register