Ankara postaje glavni donator VCG

by | dec 16, 2019 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Turske fabrike izradiće terenska vozila za potrebe crnogorske vojske, a račun od oko 15,5 miliona eura podmiriće turski odbrambeni budžet. Oko 550 hiljada eura određeno je za finansiranje obrazovanja kadrova za potrebe VCG u turskom vojnom školskom sistemu, piše balkansec.net.

Turska kroz donaciju VCG istvoremeno jača svoje prisustvo na Balkanu i šalje političku i bezbjednosnu poruku o prestižu i dobroj volji a iz budžeta se pomaže turska industrija.

Prema mehanizmu donacije, Ministarstvo odbrane Crne Gore svake od predstojećih pet godina prije završetka januara dostavljaće u Ankaru izbor vozila po namjenama i nosivosti sa preciziranim prioritetima po modelima, količini i taktičko-tehničkim karakteristikama. Zatim će tursko ministarstvo internom procedurom ugovarati nabavku vozila. Odobreni iznos donacije je 100 miliona turskih lira, ali zbog inflacije obračunska jedinica biće američki dolar. Trošak prevoza i vezani troškovi idu na teret korisnika donacije – VCG.

Za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena, ali duži susreti crnogorske delegacije koju je vodio ministar odbrane Predrag Bošković sa predstavnicima firme BMC na izložbi naružanja IDEF-2019 početkom maja ove godine u Istanbulu više su od indikatora namjera, piše balkansec.net.

0 Comments

Submit a Comment