CPJ: Kina vodeća po broju novinara u zatvoru

Objavljeno: 11.12.2019, 12:49h

Novinara su optuženi da su “neprijatelji države” ili da su objavljivali “lažne vijesti”

Najmanje 250 novinara je iza rešetaka u svijetu, a po tome je na prvom mjestu Kina, jedan od autoritarnih režima koji ne tolerišu nezavisnost medija, saopštila je danas američka nevladina organizacija za slobodu štampe “Komitet za zaštitu novinara” (CPJ).

Mnogi od ovih novinara optuženi su da su “neprijatelji države” ili da su objavljivali “lažne vijesti”, primijetio je CPJ sa sjedištem u Njujorku.

Naveo je Tursku, Saudijsku Arabiju, Eritreju, Vijetnam i Iran kao zemlje u kojima je to zanimanje takođe posebno rizično.

CPJ je identifikovao najmanje 48 novinara zatvorenih u Kini, jedan više nego 2018. godine.

Turska slijedi sa 47 što jeste manje nego 2018. godine (68), ali nije i stvarno poboljšanje, jer je vlada u Ankari uspjela da zatvori više od stotinu medija i pokrene krivično gonjenje zbog “opravdavanja terorizma”, te su mnogi novinari izgubili posao ili su zastrašeni.

“Desetine novinara u Turskoj čekaju suđenje, dok su drugi osuđeni u odsustvu i prijeti im hapšenje ako se vrate u svoju zemlju”, naglasio je Komitet, prenosi RSE.

Na neslavnom podijumu su i Saudijska Arabija i Egipat, sa po 26 novinara u zatvorima.

U Saudijskom kraljevstvu je zatvoreno 18, a da ne znaju za šta su okrivljeni, a CPJ je zabrinut i zbog tamošnjih slučajeva “premlaćivanja, paljenja i nedovoljne ishrane političkih zatvorenika, uključujući četiri novinara”.

Ukupno 250 novinara u svijetu i dalje je preveliki broj, smatra CPJ, čak i ako je manji nego 2018. (255) i 2016. godine (273).

Među karakterističnim slučajevima, ta NVO je navela Kineskinju Huang Sećin, uhapšenu u oktobru posle reportaže o svom učešću u pro-demokratskim povorkama u Hongkongu, i Egipćanina Mohamada Mosaeda, kažnjenog jer je poslao jedan tvit tokom zabrane korišćenja interneta kojom je vlast ograničila širenje vijesti o demonstracijama zbog poskupljenja cijena goriva.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply