Čišćenje svemira planirano 2025. godine

Objavljeno: 11.12.2019, 12:35h

Pripreme će početi u martu. Cilj je u svemir poslati sondu s hvataljkama koja će uhvatiti ostatke stare rakete ESA, spustiti je u nižu orbitu i sagoreti u atmosferi

Evropska svemirska agencija (ESA) planira zajedničku misiju sa komercijalnim konzorcijumom. Cilj misije je čišćenje svemirskog smeća iz brojnih svemirskih misija.

Prva misija takve vrste biće lansirana 2025. pod nazivom ClearSpace 1 u saradnji sa švajcarskom kompanijom Clear Space.

Budžet projekta iznosi 120 miliona eura, prenosi t-portal.hr.

Pripreme će početi u martu. Cilj je u svemir poslati sondu s hvataljkama koja će uhvatiti ostatke stare rakete ESA, spustiti je u nižu orbitu i sagoreti u atmosferi.

To bi trebao biti princip kojim će se iz svemira počistiti veliki komadi smeća.

Posljednjih godina rastu strahovi da bi moglo doći do sudara u svemiru jer je ondje sve više napuštenog materijala. Ubrzano se radi na razvoju komercijalnih letova. Strahuje se i od toga da bi se veliki komadi otpada mogli srušiti na Zemlju.

U jednu ruku, ovo je velika inovacija, u drugu, velika je i hitna nužnost, izjavio je direktor ESA Јan Verner.

U ovom trenutku, planira se lansiranje stotina satelita koji će kružiti oko Zemlje. U planu su i brojni nacionalni vojni projekti, a i privatne kompanije poput SpaceX-a imaju svoje planove.

Verner kaže da oni koji stoje iza lansiranja trebaju dokazati da će se oni po isteku roka trajanja vratiti i sagorjeti u atmosferi ili potpisati ugovor s kompanijom koja će za njih očistiti njihovo svemirsko smeće.

Objekti u svemiru mogu se sudariti brzinom do 40.000 kilometara na čas, kažu u ESA.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply