Britanci sjutra na biralištima

Objavljeno: 11.12.2019, 13:02h

Sjutrašnji izlazak na birališta je prvi decembarski poslije 96 godina.

Građani Velike Britanije sjutra će, treći put u poslednjih šest godina, glasati na parlamentarnim izborima, a i ovog puta na njima je, osim izbora nove vladajuće garniture, i breme odluke kako će, kada i da li će, njihova zemlja izaći iz Evropske unije.

Pravo glasa u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ima 46 miliona glasača, koji će odlučivati ko će ući u Donji dom parlamenta, koji ima 650 poslanika.

Ovi izbori mogli bi da budu i prekretnica za aktuelnog premijera Borisa Džonsona, predsjednika Konzervativne stranke, koji bi, ukoliko izgubi vlast, postao britanski premijer sa najkraćim stažom u Dauning stritu 10, gdje se uselio u julu ove godine, prenosi Tanjug.

Njegovi Konzervativci već devet godina su na vlasti i trenutno imaju 298 mjesta u Donjem domu, a Džonson je izjavio da će, ako osvoji većinu, završiti proces izlaska iz EU, odnosno Bregzit, koji je odgođen do 31. januara.

Opoziciona Laburistička stranka Džeremija Korbina trenutno u parlamentu ima 243 mjesta i na ovim izborima pokušaće da se vrati u kabinet, prvi put posle 2010. godine.

U parlamentu 35 mjesta ima Škotska narodna stranka, koja se protivi izlasku iz Unije i želi da Škotska napusti Britaniju i kao nezavisna država (p)ostane članica Evropske unije.

Liberalne demokrate, koje žele da se Bregzit u potpunosti otkaže, imaju 20 mjesta u parlamentu.

Bilo koja stranka koja osvoji većinu može da formira vladu s premijerom iz redova te stranke. Ako nijedna to ne uspije, po pravilu, partija sa najviše osvojenih poslaničkih mjesta pokušava da formira manjinsku vladu, a treća opcija je da se stranački lideri dogovore i formiraju koaliciju.

Prema dugogodišnjoj tradiciji, parlamentarni izbori se, uobičajeno, zakazuju tokom proljećnih mjeseci, zbog ljepšeg vremena, pa je sjutrašnji izlazak na birališta prvi decembarski posle 96 godina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply