“Либерална” и “Црногорска”, у суноврату  

Objavljeno: 09.12.2019, 16:20h

Пише: Војин ГРУБАЧ

Послије помамног осврта бивше црногорске дипломатице- савјетнице, на скуп и вјернике који су се на Тројчиндански дан окупили испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, и неандреталског крика да би требало „запалити храм и сва говеда у њему“, десиле су се врло знаковите ствари.

Наиме, прво су се јавила три црногорска абасадора: Миодраг Влаховић, при Ватикану, Небојша Калуђеровић, у САД,  и Жељко Перовић, у Аустрији, да подрже баскрајни шовинизам дотичне особе исплаћујући неважну казну од 600 еура, коју је суд пресудио савјетници због говора мржње.

Колективни слет у идеолошку канализацију

Свима је познато да је јавност Црне Горе страшном силом ураганске критике помела и у прах разнијела и савјетницу и три залутала амбасадора који су потом, послије позива да дођу у Подгорицу на рапорт код надређених, подвили репове и погнуте главе признали кривицу.

То одлично знају и сви остали који су морално “погинули” у овој прилично одвратној причи, што и сами признају.

Послије кажњавања савјетнице и подвијања репа амбасадора, у исту шахту шовинистичке канализације улетјеле су двије партије и неколико јавних личности.

Ради се о Црногорској партији, Либералној партији, публицисти Рајку Церовићу, списатељу Андреју Николаидису, а мањим дијелом и публицисти Новаку Аџићу, који се јавио само кратком изјавом подршке.

Либерална партија је, рецимо, навела како су три амбасадора “доживјели јавни линч, који већ мјесецима доживљава и њихова колегиница Мирна Никчевић, садa већ бивша службеница Министарства вањских послова”, рекавши потом- да то долази од оних који “континуирано воде хибридни рат на подмукли начин у којем је циљ и даље исти, атак на црногорско грађанско друштво, мултикултуралност,…”. (1)

На крају су закључили да: “Агресивност и обимност ових напада надилази сваку мјеру пристојности и превазилази важност изречених ставова претварајући се у масовни прогон и лични обрачун у којем се покушава и омаловажити црногорски народ, историја и традиција.” (1)

Црногорска партија је, слично, оцијенила да су се: “Лешинари острвили на Мирну Никчевић свом силином, не презајући од наподлијих, најпрљавијих излива гадости”, да би наставили овако: “Доста је било. Сви који су направили оркестрирану хајку због часног потеза тројице амбасадора, посебно разне НВО које се прсе заштитом људских права, законитости, демократије, треба да их буде срам…” (2)

Елем, замјетно је да су ове изјаве двије партије скоро исте, као да их је писала једна рука, али и  бесмислене, као да их је писао неко ко живи у паралелним свјетовима, потпуно одлијепљен од реалности.

Наиме, масовну и оправдану осуду јавности те словесне гадости савјетнице, и професионалног посрнућа амбасадора, они су видјели као: хибридни рат, масовни прогон, лични обрачун, оркестрирану хајку, тврдећи да је она била: агресивна, обимна,  подмукла, подла, да би на концу оне који су протествовали назвали- лешинарима.

Лешинари су сви нормални грађани!?

А ко су ти лешинари, питање је сад? Све су прилике да су ти “лешинари”, по самоубијеђености ликова из ове двије партије, очигледно сви нормални људи.

Прије свега сви православни вјерници, и Срби и Црногорци, који су реаговали урагански на нешто што је непојмљиво здравом људском уму.

Православним вјерницима су се апсолутно придружили и атеисти, али и приличан број грађана других вјеросповијести, који не желе да им манијаци шаљу поруке како ће их запалити скупа са вјерским објектима.

Управо зато је јако интересантно како су ове двије искичмљене партије устврдиле да је оштра и праведна осуда дотичне савјетнице и три амбасадора била- “напад на црногорско грађанско друштво и мултикултуралност”, иако сви виде да је било обрнуто.

Како је цјелокупно друштво силом критике сатрло савјетницу и три амбасадора, то се може извући разуман закључак да ове двије партије имају изражену склоност ка халуцинацијама.

Да ли запалити “равномјерно”: цркве, џамије и катедрале?

Осим тога, лако је уочити да се у њиховим идеолошким перцепцијама- мултикултуралност третира као изопачена, морбидна категорија.

Наиме, грађански приступ мултикулуралности подразумијева баланс, хуманост, једнакост, исти однос према свима, било да се ради о народима или конфесијама.

Та морбидна и болесна мултикултуралност, којој преферира овај застрањели  двоглави партијски клан, била би комплетирана да је дотична савјетница добавила избалансирост у својој параноји и промоцији зла.

Па рецимо, послије болесног крика према православном народу- да треба  „запалити Храм и сва говеда у њему“, наставила да набраја- те рекла да треба „запалити џамије и сва говеда у њима“ и „запалити катедрале и сва говеда у њима“.

Тиме би промовисала природнију,  “дипломатскију димензију своје личности”, дакако- накарадну, изопачену, али равномјерну злу према свима које се вјерницима осијећају.

Самим тим, поставља се питање- да ли су ове двије партије за тај и такав вид  мултикултуралности!?

Крик из унутрашњег ада, само 600 еура

Опет, како је савјетница кажњена са само 600 еура, што је симболичка казна, одмах се намеће једно логично питање.

Рацимо, да ли за само 600 еура свако у Црној Гори може пустити крик из свог унутрашњег ада, те заурликати  да треба запалити католичке, исламске, адвентистичке вјернике, све са њиховим вјерским објектима у току вјерске службе?!

Или,  на примјер- да ли 600 еура кошта позив да треба “изгорети врх и чланове” Црногорске и Либералне партије, или вођство и  чланове неких других партија, или неке треће, пете, девете категорије становништва?!

Умјесто да се мало замисле, испало је да ове двије партије “лешинарима” третирају и представнике судства и Министарства вањских послова, који су дали симболичке казне грешницима.

Мада, како ствари и држави стоје, да је којим случајем савјетница своје крикове мржње упутила исламским и католичким вјерницима, сигурно би много теже пострадала од судства, а покисли амбасадори и ове двије јадне партије се уопште не би ни јавиле да је заштите.

Уосталом, ево им шансе да се изјасне. Нека изађу у јавност и нека кажу да ли би савјетницу на исти начин  штитили и бранили да је исто рекла муслиманским или католичким вјерницима?

Ако изађу и то потврде, добиће од свих честитке за принципјелност, иако би јасно било да је она у домену  накарадности.

Демонстрација етичке ненормалности…

Изјава Црногорске партије да Никчевићка “није очекивала подлост пријатеља из дјетињства”, додатно свједочи о томе да та странка нема трунке морала у свом политичком понашању.

Није у питању само факт да савјетница своју мржњу није упутила у Инбокс као личну поруку, већ на јавном мјесту.

Горе звучи чињеница да је савјетница “своју пријатељицу поздравила” са жељом да и она буде спаљена у Храму, гдје је била, скупа са осталима.

Дакле, никаква пријатељица није издала савјетницу, већ су Црногорска партија, скупа са савјетницом и осталима, демонстрирали високи степен своје етичке ненормалности и моралног стрмоглава.

То показује и њихово акцентирање савјетнициног обзивања вјерника “говедима”, за шта она није кажњена.

А кључни дио приче, да је дотична јавно пожељела смрт људима, као и својој пријатељици, за шта је симболички новчано кажњена, лагано гурају на страну, као споредност.

И та провидна баханалија  се зове “партијско лукавство”, или како!?

Нити црногорска. нити либерална, већ ништавне и јадне

Што су се, ове двије партије, више старале да докажу немогуће, то су све дубље тонуле лицем у блато.

Наравно, јавност је већ донијела коначни суд о свим актерима ове шовинистичке приче, па им сада само преостаје да своју грађанску дефектност следећи пут демонстрирају правилном расподјелом мржњи.

То што су себи спектакуларно носеве пооткидали, остаје им сада као трајни жиг.

Мада је смјехотресно то што ове двије јадне партије, послије оваквога неразумног оглашавања, као потенцијалне гласаче могу добити само морално посрнуле ликове с манијакалним својствима личности.

Иако у свом називу носе префиксе “црногорска” и “либерална”, очигледно је да оне у себи немају ништа црногорско, либерално и људско, јер обитавају у просторима фалш идеологије, никоме потребне.

Референце:

(1)          (“Либерална партије подржала фашизам Никчевић и три амбасадора”, Веселин Поповић, портал ИН4С, 26.11.2019.)

(2)          (“Црногорски покрет: Гест тројице амбасадора је дубоко људски, моралан, црногорски”, портал Аналитика, 26. 11. 2019.)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply